Frissen Zalából

2021.12.02. 09:42

Zala megyén keresztül akartak több tucat Srí Lanka-it Olaszországba juttatni az ukrán embercsempészek

Ukrán embercsempészek több tucat Srí Lanka-it akartak Olaszországba juttatni, de lebuktak, ügyükben nemrég született vádirat.

Arany Gábor

Forrás: instagram

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatójából kitűnik, hogy az ukrán embercsempészek ez év márciusában két alkalommal szállítottak Romániából érvényes úti okmányokkal nem rendelkező Srí Lanka-i állampolgárokat hazánkon keresztül olaszországi végcéllal. Az ügyben elsőrendű vádlott fejenként 100 euróért vállalta a fuvart az első alkalommal, mégpedig azt, hogy 10 külföldit célba juttat. Ehhez társat keresett, akinek 200 eurót ajánlott fel a közreműködéséért. A Srí Lanka-i csoportot két gépkocsit használva szállították át hazánkon, az egyik jármű volt az előfutó, biztosító, amiből az esetleges rendőri ellenőrzésekre kellett figyelmeztetni az illegális utasokat szállító másik autó sofőrjét. A csoport március 6-án hajnalban indult útnak Romániából és délelőtt 10 órakor már Szlovéniába értek. Nem sokkal később azonban az A5-öas autópályán Dolnji Lakos közelében a szlovén rendőrök feltartóztatták és elfogták őket. Erről értesülve a fuvart szervező férfi visszatért Romániába és újabb szállítmány szervezésébe kezdett, ehhez másik ukrán segítőt keresett maga mellé, akinek 250 eurót ajánlott a közreműködéséért. Ekkor ő pedig már fejenként 500 eurót kért az országhatárokon átvezető szállításért az utasaitól. Ez esetben három gépkocsival 26 Srí Lanka-it vittek, akik korábban Romániában dolgoztak, de munkahelyük megszűnése után nem tértek haza, hanem Olaszországba akartak jutni. Az embercsempészek két városban vették fel a csoport tagjait március 9-én és három autót használva szállították őket a magyar-szlovén határhoz, ahol másnap nem találtak olyan átkelőt, ahol ellenőrzés nélkül áthajthattak volna, ezért a csoportot a tornyiszentmiklósi hegyre vitték és gyalog indították útnak Szlovénia felé. A csoport át is lépte a határt, de attól nem messze, Pince község közelében rendőrkézre kerültek, az embercsempészeket pedig nem sokkal később fogták el a magyar rendőrök.

A feltárt tényekre tekintettel a lenti járási ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában