Frissen Zalából

2021.12.15. 13:52

Jutalékért pörgették vissza az órákat a villanyszerelők több zalai településen is

Áramlopásban segédkeztek a villanyszerelők, mégpedig 30 százalékos részesedésért, két csalárd szakember ellen emeltek vádat nemrég.

Arany Gábor

A vádemelésig jutott történetekről dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást. Az egyik ügy vádlottja, egy 1965-ben született balatonberényi férfi villanyszerelőként dolgozott a falujában egy nőnek, aki 2010 májusában kérte meg, hogy a Sárgarigó utcai családi házának áramszámláját segítsen csökkenteni. A megállapodásuk szerint a férfi 2018 júliusáig évente rendszeresen az éves leolvasások előtt visszapörgette a mérőórát. Ehhez a szerkezetet szétszerelte, majd a beavatkozás után hamis bélyegnyomóval leplombálva visszazárta. A beavatkozások eredményeként az évek során 49 ezer kWh-ot meghaladó mennyiségű áram után nem fizetett a nő. Ezzel közel 1,9 millió forint kárt okozott. Ennek az összegnek a 30 százalékát kérte el a villanyszerelő a beavatkozásokért.


A mester dolgozott egy keszthelyi ajándékboltosnak is. Ez esetben 2014 novemberétől négy éven át manipulálta a mérőórát, és ezzel 38 ezer kWh áram megfizetésétől mentesült megbízója, akitől az ily módon megtakarított közel másfél millió forintból 490 ezret kapott meg. A villanyszerelő hasonló módon járt el egy balatonmáriafürdői sörözőnél is. Itt öt év alatt 22 ezer kWh-t és ezzel 910 ezer forintot takarított meg, valamint tett szert 270 ezer forint bevételre.


Hasonló módon járt el egy 1974-ben született zalaszentgróti villanyszerelő is. Ő Keszthelyen, Hévízen, Vonyarcvashegyen cukrászdánál, cukrászüzemben, panziónál, múzeumoknál, étteremnél, pékségnél, borozónál, illetve lakóháznál avatkozott be. A szolgáltatónak ily módon 557 ezer kWh-t nem fizettek ki a villanyszerelő megbízói, okozva ezzel 21 millió forintot meghaladó kárt a szolgáltatónak. Az összeg közel harmada pedig a villanyszerelő zsebébe vándorolt.


A két férfi ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lopás bűntette és bélyeghamisítás vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában