Frissen Zalából

2021.12.31. 12:00

Életet mentett a füst-, illetve szénmonoxid-érzékelő Zalában

Életeket ment a füst-, illetve szénmonoxid- érzékelő, erre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

ZH

Forrás: Illusztráció

Mint emlékeztetnek rá, karácsony előtti napokban riasztották egy zalaegerszegi, Jókai Mór úti társasházhoz a város hivatásos tűzoltóit, miután megszólalt a szén-monoxidérzékelő. A lakásban a mérések magas koncentrációban mutatták ki a mérgező gázt. December elején pedig egy cserszegtomaji ingatlanban riasztott a füstérzékelő készülék. A kivonuló keszthelyi tűzoltók gyors beavatkozása, valamint a készülék időbeni jelzése megmentette az épületet a tűztől. Ezek az esetek is jól jelzik, hogy milyen fontos, hogy a lakosság rendelkezzen az életmentő készülékekkel!

 

Évente több száz ember életét menti meg a füst- vagy a szén-monoxid-érzékelő. Megyénkben idén több mint száz lakástűz volt, a szén-monoxid miatt riasztott tűzoltók pedig közel ötvenszer vonultak. A prevenció kulcsa éppen az, hogy rendelkezzünk ilyen életmentő eszközökkel. A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül vagy a tüzelőberendezésen keresztül juthat. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.

 

E készülékek számára működésük alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegőt, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő- utánpótlást! Tévhit, hogy elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot! Résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni vagy megszüntetni! Tévhit az is, hogy a házi kedvencünk előre jelzi a mérgező gázt a lakásban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában