Frissen Zalából

2021.10.11. 19:00

Tavaly kevesebb volt a bűncselekmény a lenti rendőrkapitányság illetékességi területén

Tavaly csökkent a lenti rendőrkapitányság illetékességi területén a regisztrált bűncselekmények száma, derült ki a kapitányság beszámolójából, melyet nemrég tárgyalt a képviselő-testület az önkormányzati ülésen.

Korosa Titanilla

Fotó: police.hu

A 2019-es adatokhoz képest a térségben 235-ről 212-re csökkent a bűncselekmények száma 2020-ban, a város területén pedig 92-ről 81-re. Kiemelt bűncselekményt 98-at regisztráltak a 2019-es 123-al szemben, Lentiben pedig 43-ról 30- ra csökkent az ilyen jogsértés. Emelkedett viszont tavaly a testi, illetve súlyos testi sértések száma. Együttesen 19-ről 26-ra, a garázdaságok száma pedig 17-ről 25-re. A közterületeken elkövetett testi sértések mellett jellemzően kisebb közösségekben, családi, ismerősi körben elkövetett esetek fordultak elő. Átalakult a garázdaságok elkövetési módszere is. A tömegek által látogatott rendezvények helyett a 2-3 személy közti konfliktus következtében kialakult elkövetés fordult elő magasabb számban. Mindkét esetben elmondható – hangzott el -, hogy a számok növekedésében a hosszabb ideig tartó bezártság, a kijárási korlátozások bevezetése, az üzletek, szórakozóhelyek bezárása is közrejátszott.

A lopások száma közben jelentősen csökkent. 2019-ben 81 esetet tártak fel, 2020-ban 41-et. Lentiben több mint 50 százalékkal, 25-ről 9-re esett vissza az esetek száma. A bűncselekmények többségét az alkalmi lopások teszik ki, a legkapósabb céltárgy a mobiltelefon és a kerékpár. A kapitányság illetékességi területén 2019-hez képest eggyel kevesebb, 6 lakásbetörés történt, Lentiben pedig egy sem. Rablás elkövetése miatt egy esetben folytattak eljárást, az elkövetőt felderítették. A lenti rendőrkapitányság nyomozáseredményességi mutatója 2020-ban javult, 78,6 százalék volt, meghaladva az elmúlt 10 év átlagát.

A közlekedésbiztonságról szólva: tavaly 14 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Lenti térségében. Egy sem volt halálos kimenetelű, 4 végződött súlyos és 10 könnyű sérüléssel.

Az ülésen szóba került az illegális migráció kérdése is. Elhangzott, hogy az illetékességi területen alacsony az illegális migráció, de az embercsempészeknek tranzitútvonalként számításba jöhet ez a terület. E tevékenység nagy része továbbra is a szomszédos rendőrkapitányság területén áthaladó autópályán és főútvonalon zajlik. Visszaszorítása érdekében mélységi ellenőrzéseket végeznek a rendőrök a napi feladatok részeként. Ennek eredményeképpen az elmúlt évben fogtak el embercsempészt és több alkalommal állítottak elő olyan személyeket, akik magyarországi tartózkodásuk jogosságát nem tudták igazolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában