Frissen Zalából

2021.06.17. 09:55

Parkolási igazolvánnyal trükköztek Zalaegerszegen

Jogosulatlanul használta fia parkolási igazolványt, emiatt büntetőeljárás indult, amiben családtagjai is hamis tanúvallomást tettek.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A nemrég vádemelésig jutott történetet a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba ismertette. Az előzményekhez tartozik, hogy 2019. június 8- án délelőtt Zalaegerszegen a Kovács Károly téren a járdára felállva parkolt le egy idősebb zalaegerszegi férfi. A várakozás jogosultságát mozgáskorlátozott személyek részére kiállított parkolási igazolvánnyal próbálta alátámasztani. A járműhöz való visszaérkezésekor a rendőrök a szabálysértés miatt intézkedtek vele szemben, ő pedig ekkor a parkolási igazolványt mutatta fel, noha annak jogosultja – 44 éves fia – nem volt a helyszínen, de még a közelben sem. Az igazolvány használatára tekintettel közokirat-hamisítás miatt büntetőeljárás indult a férfi ellen, aki meghallgatásain folyamatosan változtatta vallomását. Így került sor 2020. december 2-án bírósági tárgyalásra, ahol már azt állította, hogy valójában nem is ő vezette a gépkocsit, hanem a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező fia volt, aki leparkolt a járdán, majd távozott. Erre tekintettel a bíróság meghallgatta az autós feleségét, aki a rendőr intézkedésnél szintén jelen volt. Ekkor figyelmeztették rá, hogy férjére és fiára tekintettel nem kell vallomást tennie, ám ha mégis, akkor legyen tisztában a hamis tanúzás következményeivel. Az asszony ezt követően ellentmondásos vallomást tette, s ebben állította, hogy a fia vezette az autót, majd hagyta a városközponti parkolóban. Ezt követően az újabb tárgyaláson már az igazolvány jogosultját is meghallgatták, aki – szintén a hamis tanúzás következményeire történt bírói figyelmeztetés követően – lényegében megerősítette szülei szavait.

Ezeket a vallomásokat azonban a járási bíróság egyéb tényekkel összevetve nem fogadta el, és és az idősebb férfit jogerősen közokirat-hamisítás bűntette miatt ítélte el.

Felesége, illetve fia ellen pedig az egerszegi járási ügyészség nemrég büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában