felhívják a figyelmet

2021.03.09. 07:00

Égetés a szabadban: tilos, ha nincs szabályozva rendeletben

Megszaporodtak a tüzek a szabadban. Ennek kapcsán a katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, a belterületi égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák.

ZH

Ezek kimondják, hogy mikor és milyen időpontban lehet égetni. Ezek a rendeletek nem egységesek, így önkormányzatonként eltérhetnek. Közös bennük, hogy ahol még érvényben vannak, ott ezek a veszélyhelyzet végéig érvényesek, utána – amennyiben a veszélyhelyzetet nem hosszabbítják meg – a rendeletek érvényességüket vesztik.

Ha a település rendeletben nem szabályozza az égetést, akkor ott égetni tilos! A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, ezt a munkálatok előtt 10 nappal a katasztrófavédelmi kirendeltségnél kell jelezni. Ilyen égetés csak növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható.

Tapasztalat, hogy a szabadtéri tüzek felét kerti hulladék égetése okozza, hiszen a tavaszi időszakban jellemzően ilyen hulladéktól szeretnének megszabadulni a gazdálkodók. Érdemes tudni, hogy az, aki a szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően – húszezertől hárommillió forintig is terjedhet.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában