Őzbakból bűnbak

2021.02.24. 08:12

Vadveszélyek a volán mögött: őzek okoztak baleseteket a zalai utakon

A 7-es számú főúton közlekedett Sormás irányából Becsehely felé 2021. február 23-án 8 óra körül egy 19 éves letenyei férfi személyautójával.

police.hu

Fotó: police.hu

Amikor 220-as kilométerszelvényhez ért, neki jobbról egy őz futott ki elé az úttestre, melyet a járművével fékezése ellenére elütött. A vadon élő állat elpusztult, a baleset során személyi sérülés nem történt.

Fotó: police.hu

Teherautóval közlekedett egy 36 éves alsórajki férfi 15 óra 50 perckor a 75-ös főúton Zalacsány felé, amikor a gépkocsijának a bal elejével elütötte az előtte átfutó őzbakot. A baleset során személyi sérülés itt sem történt, a vad a helyszínen elpusztult.

Fotó: police.hu

A vadbalesetek elkerülése érdekében fogadják meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

A potenciálisan veszélyes útszakaszokon a veszélyt jelző KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség helyes megválasztása.

Ha hirtelen nagytestű vad kerül a járműve elé, akkor adjon hangjelzést, vészfékezzen, de ne rántsa félre a kormányt!

Ha egy vadat lát az úton vagy mellette, számítson többre is, általában az állatok csoportokba verődnek.

Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.

Ha baleset történt, akkor azonnal álljanak meg, keressenek egy olyan biztonságos helyet, ahol a további balesetek bekövetkezését el tudják kerülni. Amennyiben lakott területen kívül vannak, akkor a kötelezően előírt elakadásjelző háromszöggel, és ha éjszaka van, a vészvillogóval jelöljék meg a járművet, vegyék fel a láthatósági mellényt.

Miután a járművel biztonságosan félreálltak, tegyenek bejelentést a 112-es díjmentes, segélyhívó számon. Amennyiben a vad még él, akkor arra is figyeljenek oda, hogy kellő távolságból értesítsék a többi járművezetőt, a további balesetek elkerülése érdekében – tájékoztat a police.hu.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/letezik-megoldas-a-vadbalesetek-elkerulesere-video-4950613/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában