büntetőügy

2021.02.09. 10:48

Megkezdődött a szív-hegyi emberölés tárgyalása – frissítve

Agyonverte a házigazdát a nekivadult pár, a büntetőügy tárgyalását kedden kezdte meg az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

Az előkészítő ülésen a szombathelyi, illetve kalocsai börtönben fogvatartott vádlottak távmeghallgató rendszeren keresztül „vettek részt”. Tagadták bűnösségüket, nem kívántak vallomást tenni.

A Zala Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a pár ellen, azt indítványozva, amennyiben a bűnösségüket beismerik, a tárgyalásról lemondanak, akkor a bíróság 20-20 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabjon ki.

A vádlottak nyilatkozatára tekintettel a bíró a tárgyalás megtartásáról döntött, s ez kedden negyed tizenegykor elkezdődött.

Ezen a bíró ismertette a nyomozáskor felvett vallomásokat.

Ezekben S. Endre tagadta a bűncselekményt, eleinte még azt sem akarta elismerni, hogy a szívhegyi ingatlanban tartózkodott. Később arról beszélt, hogy ott volt, de többször megismételve állította, miszerint az öccse verte meg a házigazdát, mert az korábban, valamikor az ősszel kizárta a lakásából az ott vendégeskedő anyjukat. Ráadásul a bántalmazás után az öccse életveszélyesen megfenyegette őt és az élettársát is. Az asszony hasonló módon nyilatkozott a rendőrségen tett vallomásaiban, és ő is a fiatalabb férfit okolta a házigazda halála miatt.

A tragédiába torkollott események 2020. február 17-én este kezdődtek Zalaegerszegen egy Szívhegyi utcai házban.

A vádiratba foglaltak szerint itt élt a tulajdonos, 59 éves férfi, aki 2018-ban befogadott házába egy többszörösen büntetett becsvölgyei nőt, a 43 éves O-né Sz. Tímeát. Később az asszony 37 éves élettársa, S. Endre is ideköltözött, miután a börtönből kiszabadult 2020. január 12-én. Velük élt a pár hét hónapos közös gyermeke is. Február 17-én, hétfőn meglátogatta a családot a S. Endre 10 évvel fiatalabb öccse, aki ekkor ismerte meg a házigazdát.

A társaság napközben italozott, nagyobb mennyiségű alkohol fogyott el, majd este a testvér nyugovóra akart térni az egyik szobában, ahol a hét hónapos gyermek is aludt. Ekkortájt a házigazda és a pár a konyhában összeveszett, kiabáltak, amitől a kisbaba sírni kezdett, ezért az öcs ölbe vette, hogy megnyugtassa. A konyhában az egyre durvuló vitában a S. Endre pofon ütötte a házigazdát, aki ekkor bement a szobájába, de a pár a utánament és ütlegelték, majd amikor áldozatuk a földre került, rúgták, taposták is tíz percen át.

A kisbabára vigyázó fiatal férfi a jajgatást hallva felhívta a segélyhívót, de nem tudta a pontos címet megmondani, ráadásul a telefont testvére kivette a kezéből, és megszakította a hívást. Miután a házigazda már nem adott életjeleket, a pár a nyomok eltüntetésébe kezdett: felmerült a holttest feldarabolása, elégetése, vagy elásása. A nő a konyhában összetakarított, majd ruhákat pakolt a holttest köré és a fotelbe, ezeket meggyújtotta, aztán a férfiak után eredt, akik addigra már távoztak. A pár a gyerekkel elment a városban élő rokonokhoz, akiket megpróbáltak rávenni, hogy igazoljanak nekik alibit, mondják azt, hogy az éjszakát náluk töltötték.

Erre a hozzátartozók hajlandók is voltak, mindaddig, amíg ki nem derült, mi történt a szív-hegyi lakásban, miért kereste náluk a párt a rendőrség. A történteket ugyanis kedden reggel S. Endre testvére bejelentette a hatóságnak.

Az idős férfi halálát a vérvesztéses sokkállapot miatt kialakult keringési-légzési elégtelenség okozta, amit a bántalmazáskor elszenvedett számos súlyos, életveszélyes sérülés együttesen eredményezett.

A tárgyalást tanúk meghallgatására elnapolták, ennek időpontját később határozzák meg.

Kiemelt képünk illusztráció.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/meghalt-egy-ferfi-zalaegerszegen-emberoles-miatt-nyomoz-a-rendorseg-3891924/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/letartoztatasba-helyeztek-a-zalaegerszegi-gyilkossag-gyanusitottjait-3898164/

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kulonos-kegyetlenseggel-elkovetett-emberoles-miatt-emeltek-vadat-zalaegerszegen-4665823/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában