nem jogerős

2021.02.09. 09:15

Idős embertől csalt ki pénzt a férfi – Ítélet született az ügyében

Nem jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki fegyház büntetése alatt közel 100.000 Ft összegű kárt okozott egy 80 éves férfinak.

Zalaegerszegi Törvényszék

A vádlott szabadságvesztését töltötte, amikor – pontosan meg nem határozható körülmények között – beszerzett egy kártyafüggetlen mobiltelefont, s egy-egy 70-es, 30-as és 20-as hívószámú SIM kártyát, amelyeket engedély nélkül tartott magánál. A 70-es kártyát – egy győri lakos adatait megadva – zárkatársával regisztráltatta.

2018. április 5-én a 20-as számról hívta fel a 80 éves sértettet és – kihasználva a férfi idős korát – előadta, hogy a Vodafone Magyarország Zrt. képviseletében adategyeztetés céljából szüksége lenne a sértett bankkártyájának adataira. A férfi elhitte a vádlott által előadottakat, s megadta a folyószámlájához tartozó kártyája minden adatát.

Ezután a vádlott még aznap felhívta egy ismerősét, s megkérte, hogy az általa bediktált adatokkal töltsön fel a megadott telefonszám egyenlegére 99.999 forintot. Ezt ismerőse meg is tette, nem tudva, hogy a bankkártya adatai honnan származnak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2021. február 5. napján hozott ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében, mint közvetett tettest. Ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerő vallomását, az időmúlást, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia, továbbá amellett, hogy a bank már megtérítette a kárt ő is visszafizette a sértettnek. Súlyosító körülményként, hogy a vádlott büntetett előéletű, tettét idős sértett sérelmére követte el, a hasonló jellegű bűncselekmények az utóbbi időben nagymértékben elszaporodtak, továbbá a vádlottal szemben párhuzamosan zajlottak büntetőeljárások hasonló cselekmények miatt.

Az ítélet nem jogerős, a védő és a vádlott fellebbezett – tájékoztatott közleményben dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában