Szabályok

2021.02.11. 07:00

Biztonságban az úton: tegyünk a kocsiba takarót, és legyen mindig „B” terv!

A havas, jeges utakon gyakoribbak a koccanások vagy a súlyosabb sérüléssel járó ütközések. Hogy ezeket elkerülhessük, a katasztrófavédelem összegyűjtötte azokat a szabályokat, amelyek betartása életeket menthet.

Tóth Dóra/vaol.hu

Talán a legfontosabb, hogy mindig legyünk tisztában az időjárási körülményekkel. Ezt figyelembe véve gondoljuk át, milyen vezetési stílusban és mekkora sebességgel közlekedjünk az utakon!

Érdemes megfogadni a katasztrófavédelem tanácsait akkor is, ha hosszabb útra indulunk. A megfelelő felszerelés életeket menthet, ha eltévedünk vagy lerobban az autó: mindig legyen nálunk feltöltött telefon és térkép. Ha valamiért meg kell állnunk útközben, gondoskodjunk a megfelelő láthatóságról fényvisszaverő mellénnyel és csíkkal. Készüljünk fel a hosszabb várakozásra is – mindig legyen takaró, víz és valamennyi élelem az autóban. Fontos, hogy időben induljunk el otthonról, hogy kapkodás nélkül letakaríthassuk a kocsiról a havat és a jeget.

Fontos, hogy az időjárási viszonyok hirtelen változására is felkészüljünk, hiszen nagyon rövid idő alatt rendkívüli körülmények alakulhatnak ki. Tervezzük meg előre, merre fogunk menni, de mindig készítsünk „B” tervet arra az esetre, ha ezen módosítanunk kell, például egy kidőlt fa vagy hótorlasz miatt. Nézzünk utána annak is, hol van lehetőség a hosszabb idejű, biztonságos várakozásra, ha meg kell állnunk (benzinkút, pihenőhely vagy bevásárlóközpont). A felhívásokat és figyelmeztetéseket kellő komolysággal kezeljük, csak a legszükségesebb esetben induljunk el ezekben az esetekben, vagy halasszuk el az utazást későbbre, amikor már jobbak a közlekedési viszonyok.

Ritkán lehet szükség hóláncra, ennek felrakását is érdemes gyakorolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!