vádemelés

2021.02.15. 07:00

A román sofőr hamis bolgár jogosítvánnyal bukott le

Hamis bolgár vezetői engedélyt mutatott fel a román sofőr a magyar rendőröknek, és egyből le is bukott vele.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A büntetőügyben nemrég született vádirat. Ezt ismertetve dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, hogy a 44 éves román férfi 2018 májusától B kategóriás román vezetői engedéllyel rendelkezett, de 2018. október 16-án ittasan vezetett a hazájában, ezért a román hatóságok 2019. augusztus 29-én az engedélyét bevonták.

A férfi közben Spanyolországban vállalt munkát, ehhez szüksége lett volna a jogosítványra, de a bevonás miatt Romániában újra kellett volna vizsgázni, ami több időt igényelt. Emiatt a férfi 2019-ben, amikor a bulgáriai Rusze városában járt, egy az eljárásban ismeretlenül maradt férfival új vezetői engedélyt intéztetett magának. A körülmények egyértelművé tették számára, hogy az eljárás nem hivatalos, az okmányt nem hatóság állítja ki, de pár nappal később az ismeretlentől 600 euróért cserébe átvette a nevére kiállított AM és B kategóriájú bolgár vezetői engedélyt. Ez külső megjelenésében a megtévesztésig hasonlít az eredeti bolgár jogosítványhoz, azonban valamennyi elemében csupán utánzat. Kommersz anyagok felhasználásával, irodatechnikai eszközök alkalmazásával készült hamisítvány.

Ilyen előzményeket követően a román férfi 2020. szeptember 9-én a feleségével együtt Spanyolországból hazájába tartott az általa vezetett spanyol honosságú Volkswagen személygépkocsival, amikor a szlovén-magyar határ átlépését követően a rendőrök az M70-es gyorsforgalmi úton, a csörnyeföldi pihenőhelyen ellenőrizték. A román férfi az okmányai között átadta a nevére szóló bolgár jogosítványt is. Mivel az intézkedő rendőr már a helyszínen gyanúsnak találta a vezetői engedélyt, a férfit előállították a letenyei határátkelőhelyre, és az okmányt lefoglalták tőle.

A román férfi ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában