A korom a tökéletlen égés mellékterméke

2021.01.11. 07:00

Tűz a kéményekben: több zalai eset is történt a napokban

Az elmúlt napokban többször kérték a zalai lánglovagok segítségét kéménytüzek miatt. A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy némi elővigyázatossággal ezek az esetek megelőzhetők.

ZH

Csömödéren, Cserszegtomajon, Milejszegen és Zalaszentlászlón családi házak kéményeiben izzott fel a lerakódott korom, kátrány, és csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megelőzni a nagyobb bajt.

Kéménytűz leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban jelentkezik. A fűtési szezonban – a szén-monoxid-mérgezések mellett

– az ilyen jellegű tüzek jelentik a legnagyobb veszélyt. A kémény belső felületén lerakódott korom vagy kátrány izzik fel, gyullad ki és a tűz az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okozhat, ha időben nem fékezik meg.

A korom a tökéletlen égés mellékterméke, ami leginkább a levegő elégtelen utánpótlására vezethető vissza. Lényeges tehát, hogy a tüzelőanyag égése alatt végig biztosított legyen a levegő folyamatos utánpótlása. A korom fokozatos lerakódásával egyre szűkül a kémény belső áramlási keresztmetszete, ami tovább rontja a kéményhuzatot, ez gyorsuló ütemű koromlerakódáshoz vezet. Ebből pedig a még tűzveszélyesebb kátrány keletkezik, ha nem kellően száraz a tüzelőanyag. A kályhát vagy kandallót és a tüzelő-fűtő berendezéseket ne tekintsük szemetesnek!

A kéménytüzek megelőzésének kulcsa tehát a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres – indokolt esetben a jogszabályban meghatározottnál is gyakoribb – felülvizsgáltatása és tisztíttatása.

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett mindenképpen érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is – vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában