Nem mindennapos, de előfordul ilyesmi

2021.01.14. 11:30

„Mi csak tesszük a dolgunk” – Életet mentettek a kanizsai rendőrök

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság törzsőrmestere, illetve őrmestere, Hencsei Ábel és Németh Sándor Mátyás nemrég megmentették egy ember életét.

Horváth-Balogh Attila

- Egy hölgy hívta a 112-őt, hogy vélhetően öngyilkos akart lenni a férje, akire eszméletlen állapotban talált rá otthonukban, amikor 22 órakor hazaért a munkahelyéről – idézte fel azt a bizonyos egy héttel ezelőtti estét Hencsei Ábel rendőr törzsőrmester. – Nem példa nélküli egyébként az eset a rendőri munkában, s mint mindig, most is ahogy tudtunk, a helyszínre siettünk. Amikor felértünk a lakásba, valóban ott feküdt a férfi a fürdőkádban, minden csupa vér volt. Míg én a hozzátartozókat nyugtattam, a társam hozzálátott az elsősegélynyújtáshoz.

Németh Sándor Mátyás őrmester mesélte: ahogy belépett a szűk fürdőszobába, rögtön látta, hogy a férfi mindkét csuklóján felvágta az ereket.

- A hölgytől olyan ruhadarabokat kértem, amelyekkel el tudtam szorítani a karok felső részén található artériás nyomáspontokat – mesélte. – Kis idő múlva látszott, hogy csillapodik a vérzés, közben megérkeztek a mentők, stabilizálták az állapotát és bevitték a férfit a kórházba.

Hencsei Ábel hozzátette: akármilyen élethelyzet fogadja őket egy-egy helyszínen, hasonló szituációban (amikor valaki vélhetően öngyilkosságot kísérel meg) kötelességük az életmentés.

- Nem dolgunk a mérlegelés, annál inkább sem, mert közel sem biztos, hogy az érintett öngyilkos akart lenni, még ha az, aki a helyszínen tartózkodik, azt is mondja – jelezte a szokásos eljárásmódot a törzsőrmester. – S ha mégis ez vezérelte az illetőt, érdemes arra a mondásra gondolni: ha rossz passzban vagy, csak rossz döntést hozhatsz, amit könnyen lehet, hogy később megbánsz...

Hencsei Ábeltől azt is megtudtuk: azon túl, hogy a hagyományos gépjárművezetői képzés során is tanul mindenki elsősegélynyújtást, a rendőr szakközépiskolákban hangsúlyosan jelen van ez az ismeretanyag. Továbbá a rendőrségen belül működik az úgynevezett Police Medic-képzés, az intézkedéstaktikába épített sérültellátás – minden kapitányságon találni olyanokat, akik a birtokában vannak ennek a tudásnak.

- Azóta nem beszéltünk, nem találkoztunk a férfival – válaszolta végül kérdésünkre. – Úgy tudjuk, jobban van, de mi nem érdeklődtünk utána a kórházban és minket sem keresett senki a családtól. Ilyesmit soha nem is várunk el, egyszerűen csak tesszük a dolgunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában