Nem jogerős ítélet

2020.11.13. 13:49

Zalai tenyésztőktől is vásárolt szarvasmarhákat, de nem mindig fizetett

Szarvasmarhákat vásárolt, de nem mindig fizetett az a zalatárnoki férfi, akit minap ítéltek el csalásért. Az illető – akinek ügyében nem jogerős ítéletet született a Nagykanizsai Járásbíróságon – 27 millió forintot meghaladó értékben vett át állatokat tenyésztőktől.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Az 1969-ben született férfi 1995-től egyéni vállalkozóként szarvasmarha-felvásárlással foglalkozott. Vas, Zala és Somogy megyei tenyésztőktől szerezte be az állatokat, majd azokat vágóhidakon értékesítette. A férfi a marhák egy részéért azonnal, készpénzzel fizetett, ám egyes tenyésztőkkel úgy állapodott meg, hogy az állatok árát majd utólag, jellemzően harmincnapos határidővel fizeti meg nekik. A felvásárolónak azonban 2010- től kezdődően anyagi nehézségei támadtak, ezért a korábban felvett hiteleinek törlesztőrészleteit nem tudta fizetni.

A zalatárnoki férfi anyagi nehézségeit súlyosbította, hogy jelentős adótartozást is felhalmozott. A férfi a sokasodó problémák áthidalása érdekében 2016 végétől a tenyésztőktől már úgy vett át szarvasmarhákat értékesítésre, hogy tudta, az állatok vételárát nem, vagy csak részben lesz képes kifizetni. A felvásárló a szarvasmarhákat ettől kezdve utólagos fizetés ígéretével vette át a tenyésztőktől, ám a vágóhidakat üzemeltető cégektől kapott vételárnak a jutalékkal csökkentett összegét már nem adta át nekik, azt a saját megélhetésére, illetve korábbi tartozásainak a rendezésére fordította.

Ezzel a felvásárló a tenyésztőket az állatok átvételekor fizetési képességét és szándékát illetően jogtalan haszonszerzésre törekedve tévedésbe ejtette. A férfi 2016. novemberétől 2018. április végéig összesen 39 állattenyésztőt hitegetett ilyen módon, volt, akinek csak 52 ezer forintot nem adott meg, de akadt olyan is, akinek közel 2,9 millió forinttal tartozott. Az ebben az időszakban átvett, száznegyvennél több szarvasmarha árából több mint húszmillió forinttal maradt adós, ekkora kárt okozva a tenyésztőknek.

A Zalaegerszegi Törvényszák által kiadott tájékoztató szerint a bíróság a bűnösségét elismerő vádlottat 39 rendbeli csalásban mondta ki bűnösnek, és két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróságnak a most megszületett ítéletről a sértetteket a polgári jogi igények miatt tájékoztatni kell, így az egyelőre nem jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában