vádemelés

2020.11.24. 17:00

Sikkasztott a raktáros a zalaegerszegi gyárban

A nyilvántartási rendszer hiányosságát kihasználva éveken át dézsmálta a készletet a raktáros; az ügyben nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A most 34 éves pálfiszegi férfi 2009 nyarán állt be dolgozni egy zalaegerszegi gyárba raktáros pozícióba. Feladatai tartozott a különféle anyagok forgalmának nyilvántartása, napi szintű könyvelése. Munkája során számítógépes programban rögzítette a cég által megrendelt, a gyártáshoz szükséges szerszámokat, segédanyagokat. A rendszer működése szerint az anyagok felhasználását minden hónapban önállóan kezelte. A program azonban lehetőséget biztosít arra, hogy az adott hónapot követően akár visszamenőleg is újabb tételt fel lehessen felvenni a korábban rögzített sorok közé beszúrva. A férfi 2016 áprilisában anyagi helyzetének javításának lehetőségét látta meg abban, hogy a korábbi, már leellenőrzött hónapokra visszamenőlegesen rögzítsen be tételeket. Így kerülhetett sor arra, hogy a gyárhoz beérkező rezsianyagok – többségében csiszolótárcsák – egy részét ugyan bevételezte, de azokat visszamenőleg néhány hónapra kiírta, mintha már korábban kiadták volna a dolgozóknak a gyártási folyamatokhoz. E módon az első esztendőben, 2016-ban 247 tétel, a következő évben már 844, míg 2018-ban 656 tétel rezsianyagot tüntetett fel más bevételezési dátummal. Ezzel az adott hónapra szóló ellenőrzés elől rejtve maradtak. Raktáros ezzel a módszerrel 13,6 millió forintot meghaladó értékű anyagot nem adott ki a munkafolyamatokhoz a dolgozóknak, hanem azokat értékesítette, így jutva többletbevételhez.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a férfi ellen a zalaegerszegi járási ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában