Évszakváltás idején

2020.11.07. 07:00

Light Friday akció Zalában: fontos a láthatóság a közlekedésben!

Rövidülő nappalok, romló látási viszonyok mellett életbevágó fontosságú a közlekedésben részt vevők számára a látás, a láthatóság.

Arany Gábor

Borbás Endre a hűtőfolyadék ellenőrzéséhez vesz mintát Dávid Attila Zsolt gépkocsijából

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2012-ben hirdette meg először kampányát annak érdekében, hogy segítse a közlekedőket a felkészülésben a „sötétebb hónapokra”. Idén október 19. és december 6. között rendezik meg az akciót, amelyhez szervizek és optikai üzletek is csatlakoztak. Ezekben díjmentesen ellenőrzik a vezető látását, valamint a járművek láthatóságot biztosító alkatrészeit, a szélvédőt és a mosó-, illetve törlőberendezését. A vizsgálatról, a megfelelőnek talált berendezésekről a szervizek igazolást állítanak ki, amit az esetleges közúti ellenőrzéskor a rendőrnek átadva jelezni lehet, hogy a jármű állapota megfelelő. Ez gyorsítja az igazoltatás folyamatát.

Borbás Endre a hűtőfolyadék ellenőrzéséhez vesz mintát Dávid Attila Zsolt gépkocsijából
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Erről is szólt érdeklődésünkre Horváth László rendőr alezredes, a baleset-megelőzési bizottság megyei titkára. A kampány részeként rendezték meg tegnap a Light Fridayt, amelynek Zalaegerszegen a Göcseji úti OMV-benzinkút adott helyet.

Itt a Magyar Autóklub szakembere ellenőrizte a járművek világítóberendezését, valamint a hűtő-, illetve a szélvédőmosó folyadék fagyállóságát. A rendőrség munkatársai pedig a láthatóságot javító felszereléseket adtak az érdeklődőknek, köztük számos kerékpárosnak, mert általuk használható lámpák, prizmák, fényvisszaverő pántok is szerepeltek a kínálatban a láthatósági mellények és az autókra felszerelhető ultrahangos vadriasztó sípok mellett.

Ezzel kapcsolatban a titkár megjegyezte, a baleset-megelőzési bizottság évről évre több millió forint értékű, a láthatóságot javító, ingyenesen átadott felszereléssel segíti a közlekedőket, de ez a menynyiség sajnos nem mutatkozik meg a mindennapi forgalomban, pedig ezeket az eszközöket minden olyan helyzetben használni kellene, amikor romlanak a látási körülmények. Természetesen ezek alkalmazása mellett sem mellőzhető a fokozott figyelem, mind a járművezetők, mind a gyalogosok részéről, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában