Tippek a rendőrségtől

2020.10.01. 11:03

Ne dőljetek be! Ismét felbukkantak Zalában az unokázós csalók (videó) – Frissítve

Zala megyében ismét felbukkant az unokázós csalásnak elnevezett bűnelkövetés.

Arany Gábor, police.hu

Fotó: police.hu

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint ismeretlenek időskorúakat keresnek meg telefonon azzal a szándékkal, hogy családtagjukat baleset érte, majd pénzt, vagy pénzzé tehető értéket követelnek tőlük. Régebben személyes találkozót beszéltek meg az idősekkel, de újabban egy angliai bankszámlaszámot adnak meg, és arra kérik az utalást.

Szerdán három bejelentés érkezett a rendőrségre

Tóth Evelin sajtóreferens érdeklődésünkre arról számolt be, hogy szerdán három bejelentés is kaptak, mert idős embereket akartak csalók átverni.

Zalaegerszegen egy 73 éves nőt magát rendőrnek kiadó férfi hívott fel, és közölte vele, hogy a fiát baleset érte, a kár rendezéséhez 16 millió forintra lenne szükség. Az asszony az összeg hallatán a hívást megszakította és bejelentést tett a rendőrségen. A másik esetben egy 79 éves nőt hívott fel ismeretlen férfi azzal, hogy az asszony lányát baleset érte, és 150 ezer forintra lenne szüksége, amiért majd megy valaki. Az idős nő elment a közeli ATM-hez, hogy a pénzt azonnal kivegye, de nem volt a szükséges összeg a számláján. Erről értesülve a vele végig telefonos kapcsolatban maradt férfi megszakította a hívást.

Szerencsésen végződött az az eset is, aminek áldozata majdnem egy nagykanizsai 89 éves hölgy lett. Őt azzal hívta föl a magát a fiának kiadó férfi, hogy baleset érte, és az anyjától azonnal szüksége lenne 1,3 millió forintra, amit angliai számlára kért elutalni. (Ez utóbbi egyre gyakoribb a csalók részéről.) Az asszony el is hitte a történetet, elindult a bankba, hogy intézkedjen, ám a fiókot keresve megosztotta történetét egy járókelővel, aki figyelmeztette, elképzelhető, hogy csaló áll a hívás mögött. Ez után a néni bejelentést tett.

Fotó: police.hu

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy:

  • Ha telefonálnak Önnek, járjon utána, hogy valóban baj van-e. Tegye le a telefont, majd hívja fel azt a hozzátartozóját, akire hivatkozva telefonáltak Önnek!

  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”

  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

  • A trükkös lopások megelőzése érdekében: ne nyisson ajtót, amíg nem nézte meg, hogy ki csenget, vagy kopog! Idegent soha ne engedjen be a lakásába!
  • Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlétében!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

    A rendőrség, így a Zala megyei rendőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a fenti módszerrel elkövetett csalások megelőzésére és felderítésére. Lakossági fórumokon, az írott és elektronikus sajtóban nagy tömegeket vonzó helyeken hívják fel az idősebbek figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek, ne hagyják magukat becsapni, ne dőljenek be a csalóknak!

    Szerencsére az is elmondható, hogy több esetben figyelmes, az elkövetési módszerről tudomással bíró állampolgárok segítségével sikerült megakadályozni azt, hogy a csalók átverjék áldozatukat, mivel felhívták a figyelmét a zaklatott időseknek, hogy járjanak utána, hogy valóban bajban vannak-e szeretteik, és a gyanús körülményekről a rendőrséget is értesítették – áll a police.hu tájékoztatásában.

    Kapcsolódó cikkek:

    https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/csalo-bunbandat-szamoltak-fel-a-rendorok-zalaban-is-voltak-aldozataik-video-4337831/

    https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vigyazni-kell-az-unokazos-csalokkal-4202247/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában