a vádlott elítélését indítványozzák

2020.09.22. 09:27

Fellebbezett a főügyészség a kanizsai emberölés ügyében hozott felmentő ítélet ellen

Másodfokon folytatódik a 2007-ben Nagykanizsán elkövetett emberölés tárgyalása, mert a megyei főügyészség fellebbezett.

Arany Gábor

Lapunkban beszámoltunk róla, hogy a gyilkossággal vádolt, a bűncselekmény után 12 évvel, tavaly elfogott nagykanizsai férfit felmentette csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró, mert nem látta bizonyítottnak a bűnösségét. A most 43 éves N. Lászlót azzal vádolták meg, hogy 2007. december 8-ára virradóan megölte édesanyja szomszédját, egy 81 éves férfit a Kaposvári úti lakásban.

A helyszín bőven szolgáltatott nyomot, de annak idején mégsem sikerült azonosítani a tettest. Az elkövetők lehetséges köre ugyanis nehezen volt behatárolható, mert sokan jártak az idős férfihez, köztük kétes alakok is. Megfordult nála többször N. László is, akit végül 2019-ben az alapján gyanúsítottak meg, hogy az idős férfi lakásában talált szabászollón sikerült genetikai nyomát 2017-ben azonosítani, amire tekintettel a 2009-ben felfüggesztett nyomozást 2018-ban folytatták. A feltárt tények ugyanis azt mutatták, hogy a szabászollóval próbálta a tettes kinyitni a lakatot, ami zárta a szobát, ahol sokak által tudottan a pénzét tartotta az idős férfi. A zajra azonban felébredt a tulajdonos, tetten érte a betörőt, aki olyan súlyosan bántalmazta őt, hogy sérüléseibe belehalt. Ez után a tettes már nem folytatta a kutatást, hanem távozott.

A tavaly nyáron letartóztatásba került, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolt N. László az eljárásban következetesen tagadta bűnösségét. Arról beszélt, hogy azon az éjjelen több helyen italozott a városban, majd elfeküdt valahol, de a helyre nem emlékszik, hogy hol.

Dr. Gergye Tamás bíró a bizonyítottság hiányában hozott felmentő ítélet indoklásában egyebek mellett kiemelte, a szabászolló nem hozható közvetlen kapcsolatba az emberöléssel. Az sem derült ki, mikor, mi módon került rá a vádlott DNS-e, amit más, a bántalmazáshoz köthető tárgyon viszont nem találták.

Az ítélet kihirdetését követően az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fent, míg a vádlott és védője tudomásul vette a döntést. A letartóztatásban lévő férfi ezt követően azonban nem került szabadlábra, egyéb bűncselekményére tekintettel.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba érdeklődésünkre kedden közölte, hogy a megyei főügyészség fellebbezést jelentett be a felmentő ítélet megalapozatlansága miatt és a vádlott elítélését indítványozza. Az ügyet a Pécsi Ítélőtáblán tárgyalják másodfokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában