helybenhagyták a Zalaegerszegi Törvényszék elsőfokú ítéletét

2020.09.22. 17:11

Embercsempész bűnszervezet tagjait ítélte el a Pécsi Ítélőtábla

Az ügyészi indítványnak megfelelő jogerős döntést hozott az ítélőtábla annak a külföldi állampolgárokból álló embercsempész szervezetnek az ügyében, amelyek tagjai 2016-ban migránsok tucatjainak nyújtottak segítséget az államhatár illegális átlépéséhez.

Pécsi Fellebbviteli Főügyészség

Fotó: Shutterstock

A bűnszervezetet egy afgán állampolgár működtette, aki 3 afgán, egy pakisztáni, két indiai, egy belga, egy román és egy albán állampolgárságú vádlott-társaival egy Magyarországon működő, de kiterjedt, országokon átívelő embercsempész szervezetet hozott létre, és 2016. novemberéig irányította azt. Ennek során megszervezte, hogy a Szerbia felől Magyarországon átutazni kívánó menekült-csoportokat összegyűjtsék, a szerb-magyar határhoz kísérjék, a határon illegálisan átléptessék, majd Magyarország területéről szállító, illetve „felvezető” gépkocsikkal az országon áthaladva Szlovénia, Ausztria, esetleg Szlovákia területére eljuttassák őket.

A Zalaegerszegi Törvényszék elsőfokon a vádlottak bűnösségét – a vádnak megfelelően – folytatólagosan, társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében állapította meg. Ezért 2019. novemberében a bűnszervezet vezetőjét 11 év, társait 1 év 6 hónaptól 6 év 6 hónapig terjedő, különböző tartamú szabadságvesztésre ítélte, és kiutasította őket Magyarország területéről.

A védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla – a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyetértve – a vádlottak bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában