Felismerte és ki is használta a terminál szoftverhibáját

2020.06.20. 07:00

Kétmillió forintos csalás a benzinkúton

Jogerősen pénzbüntetésre ítélte az egerszegi járásbíróság azt a benzinkútkezelő nőt, aki manipulált a bankkártyaterminállal és kétmillió forintot meghaladó kárt okozott, amit aztán a büntetőeljárásban megtérített.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A 30-as éveiben járó tornyiszentmiklósi nő 2016. március közepétől a következő év december elejéig dolgozott Lentiben üzemanyagtöltő állomáson. Munkája során 2017. május elején rájött, hogy a POS-terminál nem megfelelő használatakor szoftverhiba lép fel. Ha fizetésnél a terminálba helyezte a bankkártyát és beütötte a PIN-kódját, majd abban a pár másodpercben, amíg a terminál kapcsolatba akart lépni a bankkal, kihúzta a kártyát, az online kapcsolat nem jött létre.

Ilyenkor a bank ugyan visszautasította a tranzakciót és nem vonta le a vásárlás ellenértékét a kártyatulajdonos folyószámlájáról, ennek ellenére a töltőállomás pénztárgépének a POS-terminál sikeres fizetésről küldött üzenetet. Emiatt a töltőállomás kasszájában hiány nem keletkezett, ám a megvásárolt árut senki nem fizette ki. A nő ezt a szoftverhibát felismerve 2017. május 7-e és november 27-e között rendszeresen utánvéttel különböző termékeket vásárolt webáruházakból azzal, hogy azokat a töltőállomáson a Pick Pack, illetve a Posta Ponton vette át. A termékeket bankkártyával fizette ki a trükkös megoldással, tehát a tranzakciókat megszakította, így a folyószámlájáról a vásárlások árát nem vonta le a bank, és a kasszában sem mutatkozott hiány.

A kezelő ezzel a módszerrel egymillió forintot meghaladó kárt okozott a munkáltatójának, mert az utólagos elszámolásokkor a cég kifizette ezeket a követeléseket. A trükkös módszert a kútkezelő bevetette olyan esetben is, amikor a tankolást készpénzzel fizették az ügyfelek, ám a tankolásról nem kértek számlát, a nyugtát pedig nem várták meg. A nő ilyenkor az üzemanyagért átvett pénzt eltette, ezután a pénztárgépbe bankkártyás fizetést ütött be, majd a saját kártyájával lefuttatta a megszakításos tranzakciót. Ezzel 1,1 millió forintot meghaladó összeget tulajdonított el a vásárlók által átadott készpénzből.

A büntetőügyben tartott előkészítő ülésen az egerszegi járásbíróságon a volt benzinkútkezelőt bűnösnek mondták ki folytatólagosan, üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, valamint folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és harminc napi tétel, azaz 30 ezer forint pénzbüntetésre ítélték jogerősen – a döntést ugyanis minden érintett tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában