vádemelés

2020.04.21. 07:00

Hiába volt elsőbbségük – Több gyalogost is elgázoltak a zalaegerszegi zebrákon

Mint ismeretes, a kijelölt helyen átkelő gyalogosnak elsőbbsége van a járművekkel szemben, azonban a vezetők gyakran semmibe veszik ezt a szabályt.

Arany Gábor

A Chevrolet tavaly májusban két gyalogost gázolt el a megyeszékhelyi Kossuth utca egyik zebráján

Fotó: rendőrség

Nemrég rövid időn belül négy gépjárművezető ellen emeltek vádat, mert zebrán átkelő gyalogosokat gázolt el.

Az első eset 2019. március 18-án este negyed nyolc körül történt Zalaegerszegen. Az Ady Endre utcában haladt gépkocsijával egy 25 éves szentpéterúri férfi, aki a forgalom­irányító készülék zöld jelzésére balra fordult ki a Göcseji útra, s keresztezte a gyalogátkelőhelyet, ahol elütötte a Zárda utca felől az Ady utca irányába igyekvő gyalogos férfit. A szerencsétlenül járt ember az úttestre esett, többszörös csonttörést szenvedett, melynek következtében maradandó testi fogyatékosság maradt vissza.

A Chevrolet tavaly májusban két gyalogost gázolt el a megyeszékhelyi Kossuth utca egyik zebráján
Fotó: rendőrség

Két gyalogost gázolt el egy 57 éves zalaegerszegi férfi 2019. május 20-án reggel fél nyolc körül a megyeszékhelyen. Chevrolet személygépkocsijával a Kossuth Lajos utcában a Csány László tér felé tartott a jobb oldali forgalmi sávban, és a Petőfi Sándor utcai kereszteződéshez érve nem adott elsőbbséget a kijelölt gyalogátkelőhelyen neki jobbról balra haladó, szabályosan közlekedő nőnek és férjének. A gyalogosok az ütközéstől az úttestre estek, és több hónap alatt gyógyuló, többszörös töréseket szenvedtek el.

Súlyos sérülést szenvedett az a gyalogos is, akit tavaly november 6-án este fél hét körül Zalaegerszegen, a Zrínyi úton ütött el személyautó. Egy 27 éves helybeli férfi Volkswagen típusú személygépkocsival a Csány László tér felől a vasútállomás irányába tartott a bal oldali forgalmi sávban, és a 11. számú ház előtti zebránál nem biztosított elsőbbséget a jobbról balra átkelő fiatal lánynak, aki súlyosan megsérült.

Szintén súlyos sérüléseket szenvedett az a férfi, akit a megyeszékhelyen, a Kisfaludy utca és Mártírok útja körforgalmú kereszteződésénél ütött el személygépkocsi 2019. december 2-án reggel fél hét körül. Egy 46 éves zalaszentiváni sofőr Suzuki Swift személygépkocsival a Mártírok útján a Göcseji út felé tartott, amikor kihajtva a körforgalmú kereszteződésből nem adott elsőbbséget a Mártírok útja kijelölt gyalogátkelőhelyén neki jobbról balra haladó, szabályosan közlekedő férfinak, és az autója bal elejével és oldalával elütötte. Az úttestre zuhanó gyalogos hozzávetőleg 50 nap alatt gyógyuló, különböző sérüléseket szenvedett.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a Zalaegerszegi Járási Ügyészség mind a négy ügyben közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában