Koronavírus Zalában

2020.04.25. 07:00

A zalai bírák is egyre többször „videóznak”

Nagy segítséget nyújt a járványügyi veszélyhelyzet idején a bíróságok működésében a videós távmeghallgatás, a Via Video rendszer. Erről adott ki tájékoztatót az egerszegi törvényszék. Ebből kitűnik, hogy csaknem 60 százalékkal nőtt egy hónap alatt a távmeghallgatások száma hazánkban: februárban 834, márciusban már 1314 alkalommal kezdeményeztek távmeghallgatást az eljárásokban. A rendszert alkalmazó bírák száma 287-ről 350-re nőtt.

ZH

Fotó: Shutterstock

Az országos távmeghallgatási rendszert 2019 végére építették ki, összesen 184 végponttal, bekapcsolva minden bíróságot. Ettől az időponttól kezdve dinamikusan emelkedik az eszközök alkalmazása, az elmúlt hetek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a Via Video-rendszer jelentős szerepet játszik a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások zökkenőmentes lebonyolításában.

Távmeghallgatással, személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, illetve meghallgatások a peres felek, terheltek, tanúk, illetőleg szakértők esetében, úgy, hogy két helyszín között biztosítják a folyamatos, ellenőrzött és valós idejű kép- és hangkapcsolatot. A távmeghallgatás megkönnyíti és segíti a bírók munkáját, speciális felkészülést pedig a használata nem igényel.

A rendszer létjogosultságát a számok is alátámasztják: 2020 márciusában a hazai bíróságok számos szakértő, alperes és felperes mellett összesen 1169 vádlottat, 131 tanút és 58 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak meg. Nyolc esetben külföldi helyszínen tartózkodott a meghallgatott személy. A legtöbb távmeghallgatást a tájékoztató szerint a Fővárosi, a Miskolci és a Gyulai Törvényszéken bonyolították le.

Zala megyében az elmúlt hónapokban szintén folyamatosan emelkedett a szám, hiszen míg januárban 11, februárban 14, márciusban pedig 29 meghallgatást tartottak a bírák – zárult a tájékoztató.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában