Vádirat

2020.02.17. 16:00

Hamisított szakvéleménnyel manipulált a nagykanizsai férfi

Valótlan szakértői véleményt készített az építkezés műszaki vezetője, hogy ezzel igazolja a tervtől való eltérést. A történtek miatt nemrég emeltek vádat a 44 éves kanizsai férfi ellen.

Arany Gábor

A cégtörlések mellett a cégalapítási szám már-már stabilitást jelez Illusztráció: archív

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba elmondta, hogy a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében nyilvántartott nagykanizsai szakember 2018-ban vállalta el egy régi stílusú, földszintes nagykanizsai épület felújítási és bővítési munkáinak felelős műszaki vezetését. E munkakörben egyebek mellett feladata volt a munkálatok irányítása, az építésre vonatkozó szakmai, minőségi és biztonsági előírások, a jóváhagyott tervek betartása, az építési napló vezetése, a használatbavételi engedélyezési eljárásban való közreműködés.

A kivitelező 2019. szeptember elején az épület felújítását és bővítését elvégezte, amit a műszaki vezető igazolt, majd pár nap múlva az építésügyi hatósághoz kérelmet nyújtott be hatósági bizonyítvány iránt, amely az épület rendeltetésszerű és biztonságos használatra való alkalmasságát igazolja. Az építésügyi hatóság a helyszíni ellenőrzéskor megállapította, hogy az épület, különösen a tetőszerkezet a tervektől eltérően készült. Kialakítása nem szakszerű, szemben azzal, amit a felelős műszaki vezető az építési naplóban rögzített, ezért a kérelmet elutasították. Az építkezés műszaki vezetését végző férfi ezzel nem értett egyet.

A műszaki vezető tetőszerkezeti statikusi szakvéleménynyel kívánta igazolni, hogy a hatóság által kifogásolt tetőszerkezeti csatlakozási pontok megfelelőek. Személyesen ismert egy tartószerkezeti szakértőt, aki már készített neki korábban szakvéleményt. Ahelyett azonban, hogy a szakértőt felkérte volna a vélemény elkészítésére, helyette és a nevében maga készítette el a tartószerkezeti szakvéleményt.

Ez valótlanul azt tartalmazta, hogy felkérték az átalakított tetőszerkezet, különös tekintettel a csatlakozási pontok megfelelőségének és a tetőszerkezet terhelhetőségének a vizsgálatára. Megállapította, hogy a tetőszerkezet a bővítéssel együtt megfelelő, az épület állékonysági hibában nem szenved. A műszaki vezető ezután a szakértő elektronikus formában rendelkezésére álló korábbi szakvéleményéről a névaláírását kivágta, és az általa készített tartószerkezeti szakvéleményre rámásolta. Ezt követően 2019. szeptember 16-án az ÉTDR elektronikus rendszeren át ismét kérelmezte a hatósági bizonyítványt, mellékelve a hamis tartószerkezeti szakvéleményt is.

A hatósági eljárásban azonban több dolog megkérdőjelezte a dokumentum eredetiségét. A hamis véleménnyel érintett szakértő megerősítette, hogy a hatósági megkeresést megelőzően a helyszínen nem járt. A szakvéleményt nem ő készítette, sem betűtípusa, sem megfogalmazása nem azonos az általa használttal, a rajta szereplő aláírás manipulált, nem tőle származik. Ráadásul tartalmában sem felel meg a valóságnak, ugyanis kiegészítő alátámasztás szükséges a tető megfelelő tartószerkezetének kialakításához.

A történtek alapján a műszaki vezető ellen a kanizsai járási ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában