Vádat emeltek

2020.02.13. 08:00

Egy olasz férfi kutyákat próbált kicsempészni az országból

Kutyakölyköket próbált hazájába csempészni egy olasz férfi, aki az állatokat furgonba zsúfolva szállította. Az ügyben nemrég született vádirat.

Arany Gábor

Forrás: Pixabay

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a 32 éves olasz férfi ismerőse társagában egy Citroën Berlingóval Padovából indult útnak 2019. május 25-én, hogy magyarországi illegális tenyészetekből kutyakölyköket vásároljon. Kora délután értek Nyíregyházára, ahol egy illegális tenyésztőtől hét darab francia buldog jellegű kölyköt vett meg. Innen Komádi térségébe vezetett az útja, ahol 31 uszkár jellegű kutyát vett szintén illegális tenyésztőtől. Az állatok négy-öt hetesek voltak csak, az anyjuktól idő előtt választották el őket. Nem rendelkeztek a szállításhoz szükséges állategészségügyi dokumentumokkal, hiányoztak az állatok egyedi azonosító jelzései és az oltásai is.

A 38 kölyköt a kistehergépkocsi levegőtlen rakterébe zsúfolta be szállítóboxok nélkül, alájuk alomként újságokat rakott.

Az olasz férfi késő este ért a magyar–szlovén határhoz, ahol a rédicsi átkelőnél a lenti kapitányság járőrei ellenőrzésre megállították a járművet. Az illegális állatszállítást észlelve a kölyköket lefoglalták, s azok az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala Megyei Egyesület közreműködésével hét különböző egyesülethez és alapítványhoz kerültek. Az olasz férfi a Magyarországról Padováig tartó közel 13 órás útra a kutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, a levegő cseréjéről nem gondoskodott, dacára annak, hogy több alkalommal is megállt.

Az egymásra zsúfolt kölykök számára az utazás folyamatos fizikai megterheléssel, gyötrelemmel járt. Ezt támasztotta alá az is, hogy mindegyik kölyök azonnali orvosi ellátást igényelt, öt életét csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg, azonban a gondos ápolás ellenére a legyengült, elhanyagolt állatok közül két héten belül négy kölyök mégis elpusztult. Az életben maradt kölykök többsége is egészségkárosodást szenvedett, hasmenéssel küzdöttek és különböző fertőző betegségekben szenvedtek, emiatt több hétig tartó folyamatos állatorvosi kezelésre szorultak.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint az olasz férfi ellen a lenti járási ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában