pénteken hoztak döntés

2019.12.02. 07:00

Kastélyper: Enyhítették a büntetést

Jelentősen enyhítették másodfokon az egervári várkastély felújításával kapcsolatos visszaélés miatt kiszabott büntetést.

Arany Gábor

Az egerszegi törvényszéken pénteken hozott döntés szerint a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt N-G. Józsefre kiszabott 4 év 6 hónap helyett 2 év 3 hónap a szabadságvesztés időtartama. Az ügyben első fokon 2 év 9 hónap börtönre ítélt vállalkozó, H. András esetében a jogerős döntés 500 napi tétel, azaz 5 millió forint pénzbüntetésről szól. A harmadrendű vádlott 400 ezer forintról szóló pénzbüntetése nem változott.

N-G. József, a község korábbi polgármestere, a Várkastély Kft. ügyvezetője 2012 novemberében kötött támogatási szerződést az egervári Nádasdy–Széchenyi-várkastély turisztikai fejlesztésére. A vár második emeleti bútorainak elkészítésére asztalos vállalkozóval, a kisbucsai H. Andrással kötött szerződést 2015. augusztus 31-i határidővel, ahogy az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött támogatási szerződésben szerepelt. Az ügy harmadik vádlottja, J. Attila feladata a felújítással kapcsolatos reklámtevékenység volt.

A várkastély turisztikai fejlesztését támogató pályázathoz benyújtott közel 67 millió forintos nettó költségéről szóló árajánlat a valós bekerülési értéket jócskán meghaladta.

Az ajánlat a 2013 végén a felújításról készített belsőépítészeti költségbecslés mintegy duplájáról szólt. A Várkastély Kft. a beruházáshoz nem rendelkezett az önerővel, amit N-G. József elhallgatott. A bútorok elkészítéséről szóló számlák és teljesítési igazolások megszülettek 2015. május végén, június elején, pedig a gyártás még nem kezdődött el, miközben a berendezésnek készen a kastélyba kellett volna kerülnie, hogy költségként el lehessen számolni. Ennek ellenére lehívták a támogatást, ami H. András magánszámlájára érkezett. H. András a 35 millió forintot több részletben átadta N-G. Józsefnek, ő pedig pár nap múlva hasonló összeget fizetett be a Várkastélynak tagi kölcsönként, ez képezte az önerőt.

A 2016. májusi ellenőrzés szerint a bútorok fele hiányzott, a tíz szobából egy volt berendezve. Hasonlóan járt el N-G. József a reklámtevékenységgel kapcsolatban. Az ötmillió forint kifizetése megtörtént, bár a munka még nem teljesült. Emellett N-G. József a hamis számlák áfatartalmát levonható adóként szerepeltette a bevallásában, és visszaigényelte. A történtek miatt 44 millió forint vagyoni hátrány érte a költségvetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában