Hiába volt az új időpont

2019.11.11. 07:52

Nem született eredmény a megismételt választáson Várföldén – Frissítve

Nem állapított meg eredményt a Pécsi Ítélőtábla által megismételtetett, és vasárnap megtartott önkormányzati választás után a helyi választási bizottság, így továbbra sincs sem polgármestere, sem képviselő- testülete a falunak.

Gyuricza Ferenc

Bátori László dobja be szavazólapját az urnába a vasárnapi megismételt választáson Várföldén Fotó: Gyuricza Ferenc

A helyi választási bizottság arra hivatkozott, hogy – akárcsak október 13-án – ezúttal is túl sok volt az olyan szavazó, aki bár szerepel a névjegyzékben, de valójában nem a településen él. A bizottságnak három napon belül, legkésőbb szerdán döntenie kell új választás kiírásáról.

Mindezt Szunyogh István, a bánokszentgyörgyi közös önkormányzati hivatal jegyzője – aki egyben a helyi választási iroda vezetője is – mondta el. Ennél többet egyelőre nem kívánt mondani a hazai választások történetében rendhagyónak számító esetről.

Bátori László dobja be szavazólapját az urnába a vasárnapi megismételt választáson Várföldén
Fotó: Gyuricza Ferenc

Várföldén azért kellett megismételt választást tartani, mert az október 13-i voksolás kapcsán a Pécsi Ítélőtábla megállapította, hogy a választást megelőző időszakban aránytalanul sok bejelentkezés történt a településre, így szeptember elsejét követően 157-ről 239-re emelkedett a szavazópolgárok száma a választási névjegyzékben. Közülük 223-an adták le szavazatukat. Az elmúlt hét vasárnapján ugyan némileg csökkent a szavazási aktivitás – ottjártunkkor mintegy hatvanszázalékos volt a részvételi arány, ami az urnazárásig valamelyest növekedett még –, ám a bizottság szerint így is jócskán adtak le szavazatot olyanok, akik nem élnek a településen. A falubeliektől megtudtuk: a polgármesterjelöltek egymást okolják a kialakult helyzetért, a történtek pedig alaposan megosztják a helyi közösséget, s vélhetően hosszú távon megmérgezik a közéletet. Ebből vasárnap mi mindössze annyit érzékeltünk, hogy a szavazóhelyiségbe érkezők többsége elzárkózott a nyilatkozattól, illetve nem engedte magát fényképezni, míg hétfőn több olyan véleményt is hallottunk Várföldén, miszerint a választási bizottság bölcs döntést hozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában