31 kölyköt vitt a csomagtartóban

2018.12.22. 11:30

Újabb olasz kutyacsempész ellen emeltek vádat, ezúttal Nagykanizsán

Újabb olasz kutyacsempész ellen emeltek vádat megyénkben. A főügyészség tájékoztatása szerint a 46 éves férfi 31 kölyökkutyát próbált meg illegálisan a hazájába vinni, hogy eladásukból pénzhez jusson.

Arany Gábor

Néhány a megmenekült kiskutyák közül

Fotó: Rendőrség

A férfi ez év májusában jutott erre az elhatározásra, mi­után a nyomozás során ismeretlenül maradt milánói ismerőse arról tájékoztatta, hogy május 19-én Magyarországon, a siófoki Tesco áruház parkolójában fajtiszta, de okmányokkal nem rendelkező kiskutyákat tud venni olcsón. A férfi olasz rendszámú Mercedes A típusú személygépkocsival indult útnak, és elkísérte őt milánói barátja, akinek elmondta, mi az utazása célja. Az olasz férfi a megbeszélt nap reggelén nyolc óra körül találkozott az áruházi parkolóban az 50 év körüli – az eljárásban szintén ismeretlenül maradt – eladóval.

Néhány a megmenekült kiskutyák közül
Fotó: Rendőrség

Az olasz férfi harmincegy kölyökkutyát vett át a siófoki találkozó során az eladótól. A chippel, valamint megfelelő egészségügyi és úti okmányokkal nem rendelkező kutyák egy Ford Transit típusú autóból kerültek elő, majd a vásárló kisméretű személyautójának csomagterébe zsúfolódtak be. Az olasz férfi az állatokért összesen 500 eurót fizetett. A 6–8 hetes kölykök (15 csivava, 8 francia bulldog, valamint 8 uszkár) a csomagtérben szó szerint ömlesztve, két papírdobozban kaptak helyet, majd új gazdájuk útnak indult velük Olaszország felé. Pár órával később az M70- es autóúton a határrendészek megállították a járművet, és az ellenőrzés során fény derült az illegális állatszállításra. A kölyköket lefoglalták, majd a budapesti Állatmentő Szolgálat vette át őket.

Mint az eljárás során kiderült, az olasz férfi a több órás úthoz a megfelelő szállítási körülményeket nem biztosította, az állatok életkorával, egészségügyi állapotával nem törődött. Ennyi kutya szállításához az autó teljes csomagterének a duplája sem lett volna elegendő, ezért az állatok nem egy rétegben helyezkedtek el a dobozokban, hanem csak egymásra mászva fértek el. Emiatt a kisebbeket letaposták a nagyobbak, az ömlesztett szállítás pedig ily módon alkalmas volt arra, hogy az állatok egy részének a pusztulását, fulladását okozza. A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit közlése szerint az olasz férfi ellen a nagykanizsai járási ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat, felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására téve indítványt a bíróságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában