csempészte a kutyusokat

2018.12.06. 07:00

Állatkínzó olasz férfi ellen emeltek vádat Zalában

Szaporítótól olcsón vásárolt kutyakölykökkel akart kereskedni az a 29 éves olasz férfi, aki ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

A Zala Megyei Főügyészségtől kapott tájékoztatás szerint a fiatal férfi hazájában rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért ez év elején elhatározta, hogy kutyakölykök eladásából tesz szert bevételre. Magyarországra, Lajosmizsére utazott Torinóból május 6-án délután.

Másnap a reggeli órákban egy engedély nélkül ebtenyésztéssel foglalkozó férfitól – akinek a nevét nem közölte – 19 uszkár jellegű kölyköt vett át ezer euróért. A fiatal állatokat idő előtt, 4-5 hetes korukban szakították el anyjuktól, ami jogszabályt is sért. Az Alfa Romeo személygépkocsival érkező olasz férfi nem gondoskodott a szállításukhoz szükséges állat-egészségügyi dokumentumokról, az egyedi azonosítójelzés elhelyezéséről, valamint az oltásokról sem.

A 19 kölyökkutyát az autó levegőtlen csomagterében, állatszállító bokszok nélkül, szabadon, összezsúfolva helyezte el, majd hazaindult, és még aznap Tornyiszentmiklósnál megpróbálta átlépni a határt. A rendőrség járőrei gépkocsiját megállították, a kiskutyákat lefoglalták, majd állatvédelmi szervezeteknek átadták. A férfi az állatok átvételekor csupán 2-4 kiskutyának elegendő táplálékot adott a 19 kölyökkutyának, a 12 órás útra elegendő táplálékról, folyadékról, mozgatásról, a levegő cseréjéről nem gondoskodott.

A kegyetlen bánásmód miatt a 19 kölyökből 14 kutya azonnali orvosi ellátást igényelt: négy eb sokkot kapott, életüket csak a gyors beavatkozás mentette meg. A gondos ellátás dacára a legyengült immunrendszerű állatok közül rövid időn belül három kutya elpusztult. Az életben maradt kölykök közül többen is egészségkárosodást szenvedtek.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz férfi ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában