Büntető végzést indítványoztak

2018.08.31. 07:00

Csalás telefonnal, és kilométerórával

lehető legrövidebb időn belüli felelősségre vonás érdekében az ügyészségek mind gyakrabban indítványozzák a bíróságok számára büntető végzés meghozatalát. A napokban több ilyen estről is adott ki tájékoztatást a megyei főügyészség.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

Az egyik történet sárhidai 44 éves főszereplője betéti társaság ügyvezetőjeként tavaly augusztus közepén Bécsben egy autókereskedő cégtől 210 317 kilométeróra-állással, magyarországi továbbértékesítésre Land Rover Freelander személygépkocsit vásárolt 2628 euróért (780 ezer forint). A járművet Sárhidára szállította, majd a következő hetekben – a magasabb áron való eladhatóság érdekében – a gépkocsi digitális kilométeróra-állását 157 220-ra állította vissza. A zalaegerszegi műszaki vizsgaállomáson október 4-én, 157 229 kilométert rögzítettek, azt megelőzően pár nappal a gépkocsit egymillió forintért értékesítette.

Az egerszegi járási ügyészség a férfi ellen gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisításának vétsége miatt, büntető végzés meghozatalát indítványozva emelt vádat. A másik történet vádlottá lett 26 éves hahóti főszereplője tavaly január elején mobiltelefon vásárlásához igényelt 95 ezer forint hitelt. Az igénylőlapon valótlan 270 ezer forintban jelölte meg a rendszeres havi nettó bevételét a tényleges 190 ezer helyett.

A férfi a meglévő egyéb hiteltartozásait sem tüntetett fel, eltitkolta, hogy a még 2011 februárjában felvett 40 ezer forint személyi kölcsönének törlesztését sem kezdte el, és más hitelek is terhelik. A férfi azt is tudta, hogy nagykanizsai munkaviszonya a hitel felvételét követően hamarosan megszűnik, ami napokon belül be is következett. A férfi a csalárd módon megszerzett 95 ezer forintot érő mobiltelefont rövid úton eladta, hogy pénzhez jusson. Bár a férfi rövidesen újból munkába állt, a törlesztést nem kezdte meg.

Az ügyészség mindkét vádlott esetében büntető végzést indítványozott

A kanizsai járási ügyészség a hahóti fi atalember ellen büntető végzés kibocsátását indítványozva csalás és magánokirat- hamisítás vétsége miatt emelt vádat. A büntető végzés lényege, hogy a bíróság az ügyészség indítványára, vagy hivatalból három-öt év szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény esetén tárgyalást mellőzve, az iratok alapján büntető végzést hoz, ha az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van, és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában