Lebukott

2017.12.14. 10:00

Visszatekerte a kilométerórát, megrótták

Megrovást kapott az az autós, aki a gépjárműve kilométeróra-állását megváltoztatta. Az ügyben egy zalai kormányablak tett feljelentést.

Arany Gábor

Ennek előzménye, hogy az 1996-os évjáratú Rover személygépkocsi tulajdonosváltozásának nyilvántartásba vételekor az ügyfél által bemutatott adásvételi szerződésben 2017. június 21. dátummal 311 627 kilométer futásteljesítményt tüntettek fel. Az országos járműnyilvántartásban azonban már 2016. december 13-án 386 662 kilométeróra-állást rögzítettek ennél az autónál. A gépkocsi tulajdonosa a megelőző 15 évben ugyanaz a személy volt, aki eladta a járművet egy kereskedőnek. Tőle 2017. július 8-án került új tulajdonoshoz, az adásvételi szerződés szerint 311 628 kilométerfutással.

A fentiek alapján megalapozott volt a gyanú, hogy az előző tulajdonos az adásvétel előtt a kilométer-számlálót manipulálta, a jelzett értéket meghamisította. A feljelentés alapján nyomozás indult és az autó korábbi tulajdonosát gyanúsítottként hallgatták ki. Ő elismerte a bűncselekmény elkövetését, védekezésként azt adta elő, hogy műszaki hiba miatt a jármű műszerfalát másikra kellett cserélni, és az újban a kilométer-számláló kevesebbet mutatott. Ezt a védekezést a műszaki szakértő megcáfolta. A műszerfal megbontásával megállapította, hogy a jármű kilométer-számlálójának tízezres osztását valamivel megfeszítették és visszatekerték a számlálót. Mivel a százezres egység manipulálása nem volt tapasztalható, a beavatkozás feltehetően 400 000 kilométer elérése előtt történt és mértéke 88-75 000 kilométer közé tehető. A szakértő azt is megállapította, hogy a műszerfal eredeti, a gépjárműben cserére utaló nyom nem látható, az alkatrészek gyártási ideje megegyezik a gépkocsi korával. A műszerfal korábban is volt szétszerelve, azonban nem szakszerűen rakták össze. Mindezek alapján megállapították, hogy a gépkocsi előző tulajdonosa elkövette a bűncselekményt.

Az eset összes körülményeit mérlegelve a keszthelyi ügyészség úgy döntött, hogy nem indokolt sem a vádemelés, sem a legkisebb büntetés kiszabása. A kilométeróra visszatekerése a futásteljesítmény arányában ugyanis nem jelentős mértékű. Emellett a piaci értékhez képest a visszatekeréssel elért többletet a műszaki szakértő 36 ezer forintban határozta meg. Ráadásul a jármű jelenlegi tulajdonosa a büntetőeljárásban feltártak dacára nem követelt kártérítést. Ebben az is közrejátszott, hogy a műszerfal szakértő általi szétszerelését, majd összeillesztését követően a mérőóra működésében addig tapasztalt rendellenesség megszűnt. Mindezek alapján megrovás alkalmazásával zárult le a büntetőeljárás, közölte a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában