Vádemelés

2017.10.05. 12:30

A zalabéri hegyen termeltek marihuánát

Nagyüzemi módszerekkel termesztett kábítószer alapanyagul szolgáló kendert az a két testvérpár, akit csütörtökön ítélték összesen 24 év fegyházbüntetésre a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa.

Arany Gábor

A most 25 éves budapesti T. Gábor, aki 7 év fegyházat kapott és két évvel idősebb testvére, T. Dániel (8 év), valamint a hasonló korú, Jászapátiban lakó P. Bence (5 év) és P. Máté (4 év) zalabéri birtokán 2016. augusztus 12-én délelőtt jelentek meg a rendőrök, a hétvégi házhoz tartozó bekerítetlen területen, két fóliasátrat találtak. A szakértő megállapította, hogy a professzionálisan kialakított öntöző- és szellőztetőrendszerrel ellátott fóliasátrakban cannabis sativa növényt neveltek. A nyomozók a helyszínen három fiatal férfit értek tetten, a szakmai irányítót, T. Dánielt, augusztus 24-én Budapesten fogták el.

A T. testvérek először arról beszéltek, zöldségtermelés volt a céljuk, társaik azonban részletes beismerő vallomást tettek.

Mint kiderült, a területet P. Bence vásárolta meg 2 millió forintért 2016. áprilisban, hogy a kábítószer termeljenek. Ebből több tíz millió forintos bevételt reméltek, ami 75-25 százalékban oszlott volna meg a pesti és a jászapáti fiatalok között. Nagy mennyiségű tőzeget szállíttattak oda, munkagépekkel alakították ki a területet, 7-800 köbméter földet termeltettek ki. A ház közelében kutat ásattak, és felépítettek 684 négyzetméteres termesztő és a 14 négyzetméteres előcsíráztató fóliasátrat, odavezették az áramot és szellőztető, párásító, öntöző rendszert alakítottak ki. A költségeket közösen állták, a munkálatok zömét T. Dániel szervezte. A kendermagokat, a szellőztető berendezést Bécsben, a faanyagot és a többi felszerelést Budapesten, Zalaszentgróton, illetve környékén szerezték be. A termésből hárman rendszeresen fogyasztottak is, azt a védekezésüket azonban a bíróság nem fogadta el, hogy saját szükségleteiket kívánták ily módon biztosítani. Befektetett több millió forint, a tíz évre is elegendő mennyiséget ígérő marihuánatermés ezt valószínűtlenné tette. A rendőri rajtaütéskor ugyanis 1029 hasis kendertövet, és 54,3 g súlyú zöld színű növényi törmeléket foglaltak le. A növények számát tekintve az meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, ami ezer tő.

A társtettesként elkövetett különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklás bűntette miatt kiszabott ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek. A törvényszék elrendelte a T. testvérek előzetes letartóztatását, a két fiatalt börtönőrök kísérték el a tárgyalóteremből. A P. testvérekre vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat pedig fenntartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában