Vízállásjelentés

2023.05.17. 11:40

Zalában is áradnak a vízfolyások a sok eső miatt

A lehullott csapadék hatására leálltak az apadások és ismét áradni kezdtek a vízfolyások, tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Zaol.hu

A 24 óra alatt lehullott csapadékmennyiség

Forrás: OMSZ

Tegnap reggelre egy újabb mediterrán ciklon érte el vízgyűjtőinket és eleredt az eső. Az eső váltakozó intenzitással esett. A legintenzívebb szakasz este 18-20 óra között volt, ekkor a csapadékzóna rendkívül gyorsan mozgott, és gócos volt, ebben az időszakban hullott le a csapadék nagy része. 

Ma reggelig területi átlagban az alábbi mennyiségek hullottak:

Mura vízgyűjtőjére:

felső                           20-40 mm (Mürz ágon a kevesebb)

középső                      35-45 mm 

alsó                             20-40 mm (magyar területen a kevesebb)

Zala vízgyűjtőjére:                20-35 mm (középső és alsó részvízgyűjtő a több)

A meteorológia előrejelzések szerint fokozatosan felszakadozik a felhőzet és az elkövetkező napokban egyre több napsütésben bízhatunk. Számottevő csapadékot nem jeleznek előre, azonban egy-egy futó zápor bárhol előfordulhat.

Hidrológiai helyzet és várható vízjárás 

A lehullott csapadékok hatására leálltak az apadások és ismét áradni kezdtek a vízfolyások. 

A Zala Zalalövőnél 132 cm-el (9,3 m3/s) tetőzött ma reggel. Az alsóbb szelvényekben még árad a vízfolyás.

A Mura a radgonai szelvényben ma reggel 6 órakor letetőzött, azóta apad, Muraszerdahelyen tegnap este óta árad a folyó. Letenyénél az előző csapadékból képződött árhullámból tegnap 16-22 óra között tetőzött 374 cm-rel (586 m3/s), ma reggelre 9 cm-t apadt csupán.

A Szentgyörgyvölgyi patak Márokföldén letetőzött 0,8 m-es emelkedést követően, jelenleg apad, az alsóbb szelvényeiben még árad a vízfolyás. A Kebele -Rédicsen még árad, 242 cm volt a vízállás 7 órakor. 

A Kerka Bajánsenyénél 0,7 m-es emelkedést követően ma hajnalban letetőzött, azóta már 30 cm-et apadt. Lentinél és Tormaföldénél még árad a vízfolyás.

A Mura folyó (Radgona-i tetőzésből számolva) a letenyei szelvényben 2023.05.19-én a hajnali órákban II. fokot meghaladó 430+- 20 cm-el tetőzhet.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!