Frissen Zalából

2021.11.25. 14:30

Havazásra számíthatunk pénteken Zala megyében – Harcz Endre a várható időjárásról

Az idei őszi-téli időszak első téltámadása következik pénteken, szombaton és vasárnap – számolt be Harcz Endre viharvadász, amatőr meteorológus.

Benedek Bálint

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

– Nyugat-Európát hideg levegő árasztja el észak felől, amely megtorpan amiatt, hogy nem tud a keleti, meleg anticiklon miatt lendületesen továbbhaladni – folytatta. – Így 3-4 napig a hideg és meleg levegő határán, az úgynevezett „keveredési zónában” lesz Magyarország. Ez vélhetően sok csapadékkal járhat majd az említett napokon. A nyugati és középső országrészben több csapadék várható, a keleti megyékben kevesebb.

Harcz Endre hozzátette: Zala megyében pénteken hajnalban kezd el esni az eső, a nap folyamán 10-15 milliméter csapadék várható. Az eső délután akár havasesőbe, havazásba válthat, vagyis pénteken várható a mostani téli szezon első havazása. A szilárd csapadék valószínűleg nem marad meg, esetleg a magasabban fekvő dombtetőkön lehet egy kis latyak, de jellemzően csak amolyan látványhavazás várható. Szombaton a hideg-meleg levegő „küzdelméből” átmenetileg utóbbi kerül majd ki győztesen, azaz a mediterrán ciklon melegebb levegőt kever fölénk, szárazabb nap lesz, csak kisebb záporok lehetnek, akár jobb idő is lehet, mint pénteken.

– Vasárnap érkezik a mediterrán ciklon következő komolyabb csapadékzónája, amely bizonytalan halmazállapotú lesz, zömében eső, esetleg a csapadékzóna végén az eső havazásba válthat – folytatta. – Fontos, hogy ez a helyzet rendkívül bizonytalan, mint ahogy a mediterrán ciklonok szoktak lenni. Mivel épp csak a havazás határán leszünk, ezért néhány tized Celsius-fok hőmérsékletbeli vagy a hideg levegő beszivárgásának 40-50 kilométeres csúszása alapjaiban módosítja a havazás esélyét. Ezeket meteorológus körökben „pengeél” helyzetnek hívjuk, amikor egy minimális billenés jobbra vagy balra teljesen más végkimenetelt eredményezhet. Vannak bizonytalanul és biztosan előrejelezhető helyzetek, ez most komoly bizonytalansággal terhelt szituáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!