Frissen Zalából

2021.10.19. 12:20

Harcz Endre: Szerdán és csütörtökön akár 23 Celsius fok is lehet

A ködös, esős szürke időjárást néhány napra felváltja az indiánnyár. Harcz Endre amatőr meteorológus, viharvadász szerint melegebb napok várnak ránk ezen a héten szerdán és csütörtökön országszerte, és Zala megyében is.

Benedek Bálint

Harcz Endre Fotó: Szakony Attila/Achív

– Nagyon erős ciklon érkezik a Brit-szigetek és Skandinávia fölé, melynek előoldalán, dél felől néhány napra nyárias légtömegek érkeznek fölénk – fogalmazott a szakember. – Ilyenkor, október vége felé közeledve a magasban beáramló meleg levegő lent, a talaj közelében már nem feltétlenül eredményez nyárias hőmérsékleteket az alacsonyabb napállás miatt, ezért „csak” 20-23 Celsius fok várható az említett két napon.

Harcz Endre Fotó: Szakony Attila/Achív

Bizonyára mindenkinek kicsit furcsa lesz a hideg, fagypont közeli hőmérsékletű, helyenként fogcsikorgató reggelek után +15 Celsius fokban munkába indulni csütörtökön reggel. Harcz Endre szerint napközben az olykor feltámadó szél némileg ronthatja a hőérzetünket, de 22 Celsius fokban ilyenkor a légmozgással együtt is élvezzük a meleg napsugarakat. Érdemes fürdeni a napsugarakban, hiszen pénteki enyhe reggel után esővel tér vissza az ősz. Ennek oka, hogy a brit-skandináv ciklon hidegfrontja pénteken napközben megérkezik, ami záporokkal, akár 15-20 milliméternyi csapadékkal tör be az országba. Aztán vasárnap és hétfőn hajnalban megint fagypont közelébe süllyed a hőmérséklet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!