Frissen Zalából

2021.06.08. 06:50

Dél-Zalában több tízmilliós károkat okozott a csapadék

Több 10 millió forintos kárt okozott a vasárnapra virradó éjszakai vihar és a lehullott nagy mennyiségű csapadék Eszteregnyén, Rigyácon és Oltárcon.

Kele Lajos eszteregnyei polgármester a betonhidat mutatja, amit a több méter szélességben hömpölygő áradat tönkretett

Fotó: Szakony Attila

A károk mértékének pontos megállapítása még zajlik. De annyi már most biztos: a településeken önerőből a hordaléktól eltömődött vízfolyásokat nem tudják kitisztítani, és az objektumokban keletkezett károk helyreállítását sem képesek finanszírozni. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a három településen átlagosan 45-50 milliméternyi csapadék hullott le egyetlen óra alatt – s az intenzív eső 2-3 órán át tartott.

Eszteregnye

Eszteregnyén Kele Lajos polgármester azt mondta: ha évekkel ezelőtt nem építették volna meg a falu határában a záportározót, akkor a hétvégi extrém mennyiségű csapadék iszonyatosan nagy károkat okozott volna a völgyben lévő családi házakban is.

Kele Lajos eszteregnyei polgármester a betonhidat mutatja, amit a több méter szélességben hömpölygő áradat tönkretett
Fotó: Szakony Attila

A 0,8 hektáros tározónak hála, ezt sikerült elkerülni, igaz, most a víz 3 hektárt borít be – azóta ebből fokozatosan engednek le, hogy újabb esőzés se okozzon bajt.

– Körülbelül a lakosság 10 százalékának keletkezett valamilyen kára, az önkormányzati utak pedig jelentős mértékben károsodtak – tudtuk meg a polgármestertől. – A temető melletti betonhidat a közeli szántóföldekről többméteres szélességben leömlő sáros áradat tönkretette, csakúgy, mint a temető mögötti kavicsos utat. A faluból hegyre vezető, tavaly ősszel átadott, 17 millióból felújított aszfaltút kavicsos padkáját teljesen elmosta a víz, és a csapadékelvezető árkot feltöltötte a kőzúzalékkal, illetve a hegyről érkező törmelékkel, tégladarabokkal. Utóbbiakból jutott a már egyébként is rossz áteresztő képességű Berki-patak medrébe is, aminek a kitakarítását már tavaly kértem a vízügyi igazgatóságtól. Jogosnak találták a kérést, próbáltak rá forrást szerezni, eddig nem sikerült, de úgy vélem, most már nem lehet tovább várni.

Rigyác és Oltárc

Hasonló szituációról számolt be Rigyác polgármestere, Balassa Kornél, aki a Rigyáci-patak medertisztítását szeretné elérni. Volt, akinek azon az éjszakán a megáradt patak az egész kerítését elvitte, másnak a szalmabáláit tüntette el.

Nem jobb a helyzet Oltárcon sem, ahol Juranics István polgármester szerint sem lehet tovább várni az Oltárci-patak kitisztításával, de ő a környékbeli dombos, lejtős területeket művelő mezőgazdasági termelők felelősségét is felvetette, ugyanis szerinte a lakott terület mögött el kellene hagyniuk többméteres védősávot, amit nem szabadna megművelniük, mert pont az lenne a szerepe, hogy megfogja a sáros áradatot. Sokan azonban ezt a sávot az előírások ellenére is művelésbe vonják.

Juranics István polgármester Oltárcon: Van olyan utca a településen, amit még mindig vastag sár borít, mert nem győznek takarítani
Fotó: Szakony Attila

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte: munkatársai hétfőn megjelentek az érintett településeken és egyeztettek a polgármesterekkel.

– Való igaz, pénzügyi lehetőségeink szűkössége miatt bizonyos vízfolyások nincsenek a legoptimálisabb állapotban – mondta az igazgató. – Felmértük a körülményeket, összesítettük, hogy a települések árokhálózatának kitakarítása mennyibe kerül – egy-egy település esetében is több 10 millió forintról beszélhetünk – és kérjük a felettes szervünket, biztosítsa a szükséges forrásokat. Az önkormányzatoknak is be kell adniuk a vis maior igényt, amiből pedig a saját kezelésükben lévő vízfolyásokat tudják rendbe tenni.

Hozzátette: a mezőgazdasági termelőknek is van teendőjük, mert meghatározott lejtésű területen nem szabad például több 10 hektáros táblaméretben csak kapásnövényeket, például kukoricát termelni, mert az nem fogja meg a terület felső részéről meginduló áradatot. Ezeket a nagy területeket kalászos gabonafélékkel, vagy más, a talajt sűrűn átszövő növényállománnyal kell megtörni.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/letenye-bizony-reszeit-is-elontotte-a-sar-video-5290870/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!