Frissen Zalából

2021.05.28. 11:00

Messze még a zalai nyár?

Az elmúlt tíz nap középhőmérséklete alacsonyabb volt az átlagnál. Harcz Endre amatőr meteorológus, viharvadász szerint talán június első hetének végére már kellemesebb időjárásban bízhatunk.

Benedek Bálint

Fotó: Harcz Endre

Harcz Endre becsehelyi kertészetének elindításán dolgozik, ezért szinte állandóan szabad levegőn van, ezért gyakran kémleli az eget, s kutatja az időjárási jelenségeket. Elmondta: márciusban és áprilisban az északról érkező hidegbetörések fő csapásvonala pont Magyarországon keresztül vezetett, ezért szeles, átlagosnál jóval hidegebb, fagyos, de száraz időjárás jellemezte a tavasz első két hónapját.

Fotó: Harcz Endre

– Májusra ez annyiban változott, hogy a hidegebetörések pályája nyugatabbra szorult vissza, így a hideg és a meleg határán lévő úgynevezett keveredési zónába került az ország, ami sok csapadékkal jár. Ezért esik ennyit és ennyiszer az eső idén májusban – folytatta. – Ráadásul az előbb említett zóna hideg oldalán vagyunk folyamatosan, így a csapadékos és borult idő mellé hideg is társul. Zala megyében 100 milliméter felett van már a havi csapadék, és 20 napon keresztül esett eső. Az elmúlt 10 nap középhőmérséklete országosan 3-4 Celsius fokkal alacsonyabb az átlagnál, az elmúlt egy hónap pedig 2-3 Celsius fokkal hidegebb, mint az átlag.

Fotó: Harcz Endre

Harcz szerint sajnos csak nagyon lassan javul, melegedik az időjárás. A jövő hét eleje még valószínűsíthetően hűvös lesz, a hét közepétől várható valamelyest javulás, melegedés. A csapadékhajlam változása, csökkenése most még bizonytalan, ilyen időtávból nehéz pontosat jósolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!