néhol mínusz 9 fokot mértek

2021.03.07. 07:45

Olyan hideg volt az éjszaka, hogy gyertyázni kellett a dél-zalai gyümölcsösben

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a dél-zalai térségben mínusz 9 Celsius fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, ami számos korai virágzású gyümölcsfaj, illetve fajta rügyeiben már okozhat károkat.

Horváth-Balogh Attila

Százötven szlovén paraffinos gyertya égett a gyümölcsösben

Fotó: Teperics Tamás

A fagyvédelem egyik eszköze a parafinnal töltött fagyvédő gyertyák égetése, a közben termelődő hő felmelegíti a fák körül a levegőt.

Még hajnali 4 órakor is mínusz 9-et lehetett mérni
Fotó: Teperics Tamás

Ezt a módszert alkalmazta a letenyei Teperics Tamás is, aki fél hektáros olasz kajszibarackosának korai fajtáit (a terület 2/3-án ilyeneket telepített) igyekezett így védeni a fagykártól.

Százötven szlovén paraffinos gyertya égett a gyümölcsösben
Fotó: Teperics Tamás

Mint elmondta: 150 gyertyát helyezett ki és égetett egész éjszaka, így sikerült az este 22 órától már mérhető mínusz 9 fokot mínusz 4-re mérsékelnie.

Teperics Tamás egy tavalyelőtt készült fotón: 2020-ban nem gyertyázott és nem is volt ennyi gyümölcs, mert elvitte a fagy Fotó: Teperics Tamás

Ahogy fogalmazott: még ez is határeset, de ennél többet nem tud tenni és reménykedik abban, hogy komolyabb fagyás nem keletkezett a már igencsak duzzadozó virágrügyekben.

Kapcsolódó tartalom

https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/fagyos-reggelek-zalaban-erdemes-kielvezni-a-vasarnapi-napsutest-5004427/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!