Jó szolgálatot tesz a falubusz, s járda is épült

2024.04.18. 16:59

Zalavári fejlesztések, mintegy 30 millióból

A Magyar falu program (MFP) által finanszírozott fejlesztéseket adtak át Zalaváron, köztük az új falubuszt, egy fűnyíró traktort s a település központjában futó járdaszakaszt.

Péter B. Árpád

Az új falubusz az időseket és a fiatalokat egyaránt segíti. Képünkön Lucz József és Nagy Bálint

Fotó: Halász Gábor

Lucz József polgármester elsőként arról beszélt, tavaly érkezett a 9 személyes, akadálymentes falubusz, amelyre 15 millió forintot nyert Zalavár. A falugondnoki szolgálat 2022 óta működik a településen, a munkatársak közreműködnek például az idősek orvoshoz szállításában, a bevásárlásban, gyógyszerbeszerzésben, emellett óvodásokat és iskolásokat visznek az intézményekbe, majd onnan haza.

Séta a megújult járdaszakaszon. Képünkön elől Nagy Bálint és Lucz József
Fotó: Halász Gábor

Tavaly a zalavári sportegyesület – az önkormányzat támogatásával – mintegy kétmillió forintot kapott az MFP civil alapjából. Ebből az összegből egy fűgyűjtő és -nyíró kistraktort vásárolt a klub, amely segítségével az eddigieknél sokkal jobb minőségű pályán játszhatnak és edzhetnek a település labdarúgói, sorolta tovább a fejlesztéseket Lucz József, emlékeztetve: a közelmúltban, ugyancsak pályázati forrásból, felújították az öltözőt.

A település járdafelújításra is nyert forrást, így elkészült a falu központjában futó, most már térköves szakasz, amely például a játszótér, a bolt, az orvosi rendelő, a gyógyszertár, a könyvtár és a templom megközelítését teszi biztonságossá. A 10 milliós MFP-forrást 2,1 millió forinttal egészítette ki Zalavár, hogy teljes hosszában megújulhasson a település centrumában lévő gyalogút, emelte ki Lucz József. Így összességében majdnem 300 méteres szakasz készült el.

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt, az MFP jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy fejlődjön a vidéki térségek infrastruktúrája, s javuljanak a településképek és az alapvető szolgáltatások. Megújultak például az iskolák, óvodák épületei, a játszóterek, sportpályák, orvosi rendelők, plébániák, közösségi helyiségek és temetők, emellett utak, hidak, járdák épültek s a

kisboltok is kaptak támogatást. Leszögezte: kormányzati támogatással fejlődik a vidék Magyarországa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!