Szlovén-magyar együttműködés

2024.02.23. 16:30

Tizenegy támogatott projekt az Interreg Programban

Pénteken délelőtt ünnepélyes körülmények között írták alá Nagyrécsén, az Inkey kastély dísztermében azoknak a jóváhagyott kisléptékű projekteknek a támogatási szerződéseit, amelyeket az Európai Unió által finanszírozott Szlovénia-Magyarország Interreg Program 2021 és 2027 közötti ciklusában valósítanak meg az együttműködő felek.

Gyuricza Ferenc

Ales Mrkela és dr. Palányi Ildikó, a Zalaegerszegi Gazdasági, Informatikai és Műszaki Oktatásért Alapítvány kuratóriumi elnöke írják alá a támogatási szerződést

Fotó: Gyuricza Ferenc

A program kapcsán Ales Mrkela, a szlovén Kohéziós és Regionális Fejlesztési Minisztérium égisze alatt működő irányító hatóság vezetője elmondta: ezúttal főként olyan pályázatokat támogatnak, amelyek rendezvények, kulturális és sportesemények, esetleg versenyek megrendezését, s azokon keresztül a helyi közösségek közötti kapcsolatok kialakítását vagy elmélyítését szolgálja. Ezen pályázati projektek rövid időtartamúak – általában egy évre szólnak –, s viszonylag kisebb összegből valósíthatók meg. A 11 nyertes projektet így összesen 240 ezer euróval támogatja az Interreg Program. A pályázatok közül kilencnek van szlovéniai vezető partnere. A magyarországi irányítás alatt megvalósítandó programok egyike a szlovén-magyar határ menti térség népzenéjével foglalkozik, a másik a közép- és felsőfokú oktatás és a foglalkoztatáspolitika területét érinti.

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője ugyancsak köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Mint mondotta: az Interreg programok révén nemcsak számos fejlesztést tudtak megvalósítani az elmúlt évtizedekben, de az emberi kapcsolatok elmélyítéséhez is hozzájárultak azok. Laskai Béla, a házigazda település polgármestere szintén méltatta az együttműködést, utalva arra is, hogy az Inkey kastély több szakaszból álló felújítása éppen egy szlovén-magyar projekt keretében indulhatott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!