KSH: Fókuszban a vármegyék

2024.01.16. 09:30

A zalai nettó átlagkereset 299 ezer forint volt

Demográfiai szempontból pozitív változások történtek Zalában, de a fogyasztás és az ipari termelés mérséklődött, s a turizmus is visszaesett, írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című, hétfőn megjelent kiadványában, amelyben a 2023 I-III. negyedévi adatokat dolgozza fel.

Szabó Judit

A foglalkoztatási ráta és a munkanélküliségi ráta is javult Zalában

Forrás: Shutterstock.com

Ebben az időszakban Zala vármegyében lényegesen többen (1429-en) születtek, illetve kevesebben (2839-en) haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A foglalkoztatottak száma 3,7 ezerrel nőtt, a munkanélkülieké 1,7 ezerrel csökkent a 2022. III. negyedévihez képest. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta (77,5%) és a munkanélküliségi ráta (3,2%) javult, mindkettő értéke kedvezőbb volt az országos átlagnál (75,0, illetve 4,1%). A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2023 I–III. negyedévében 299 ezer forint volt, 13,3%-kal több az egy évvel korábbinál. Az összeg növekedési üteme elmaradt az országos átlagtól.

Az ipar teljesítményének értéke hazai viszonylatban nem volt jelentős, és a telephelyi adatok alapján az ipari termelés 8,1%-kal mérséklődött. A vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 12, a beruházások volumene 26%-kal csökkent. Az átadott lakások száma (108) jelentősen visszaesett.

A turisztikai szálláshelyeken a vármegyék döntő többségéhez hasonlóan kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint egy évvel korábban, a külföldivendég-éjszakák száma ugyanakkor nőtt. A kiskereskedelmi forgalom volumene az országosnál (−9,6%) nagyobb mértékben (–11,3%) csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!