Mérsékelten elégedettek

2024.01.17. 10:30

A munkavállalók közel fele hajlandó elköltözni egy jobb állásért

A Trenkwalder személyzeti szolgáltató cégcsoport tavaly év végén kiadott mobilitási indexe szerint a munkavállalók 46 százaléka hajlandó jelenlegi lakóhelyéről elköltözni: közel azonos arányban gondolkodnak külföldi, illetve belföldi célpontban. Zalában ez az arány az országos átlagnál magasabb, 53 százalék.

Szabó Judit

Megnőtt a külföldre távozni készülők aránya

Forrás: shutterstock.com

Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: a munka- és megélhetési körülményeiket bemutató elégedettségi index értéke országos átlagban 5,4 volt az 1-10 közötti értékelési skálán, ami a 2022-es 6,1-hez képest 0,7 pontos, míg a 2021-es 6,4-hez viszonyítva egypontos csökkenést mutat, írták honlapjukon.  

A Trenkwalder munkaerő-mobilitás témában tavaly év végén harmadszor végezte el a hazai piacon hiánypótlónak számító kutatását, amelynek során reprezentatív mintavétellel mintegy 5300 versenypiaci munkavállaló válaszait értékelték. A válaszokból kiderült, hogy továbbra is jelentős a munkaerő mobilitási készsége: megfelelő feltételek mellett 46 százaléknyian készek elhagyni jelenlegi lakhelyüket, ami ugyan visszaesést jelent az előző évi 53 százalékhoz képest, de 11 százalékponttal magasabb a két éve még 35 százalékos értéknél. A legnagyobb arányban a dél-nyugati megyékben élők költöznének, Baranya (61%) és Somogy megye (60%) mutat kiugró értékeket.   A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének. Komoly változás, hogy megnőtt a külföldre távozni készülők aránya: míg 2022-ben a költözni tervezők 66 százaléka országhatárokon belüli célpontot jelölt meg, 2023-ban ez az arány 48 százalékos volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!