TOP 100

2023.12.26. 10:00

Több teret kérnek képességeik kibontakoztatásához – Beszélgetés Molnár Ágotával, a Női Vezetői Liga egyik alapítójával

Nyáron újjáalakult, szeptemberben pedig megtartotta első találkozóját a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara női tagozata, a Női Vezetői Liga. A személyes ismerkedés során meghatározták jövőbeni terveiket, közös programjaikat. Egyszóval azt az irányvonalat, ami által összefogják és segítik, fejlesztik a női vezetőket.

Mozsár Eszter

Molnár Ágota a gazdasági társaságokat, Vörös Anikó az iparikereskedelmi szegmenst, míg Balaicz Zoltánné a közéletet képviseli az alapítók közül

Fotó: Tóth János

A kamara titkára, Vörös Anikó kezdeményezésére 2015-ben kezdte meg működését a Női Vállalkozói Klub, aminek tevékenysége a világjárvány alatt megtorpant, néhány hónapja azonban felmerült az újraszerveződés igénye. Elgondolásuk szerint ezúttal szeretnének minél szélesebb kört megszólítani, azaz nemcsak női vállalkozókat, hanem cégek női felsővezetőit is. Ahogy mottójuk hirdeti: segítség és összefogás egy sikeres karrierért.

 

A kezdeményezéshez csatlakozott Balaicz Zoltánné, aki a társadalmi szerepvállalásban szerzett számos tapasztalatot a Zalaegerszegi Női Szalon vezetőjeként. A harmadik alapító Molnár Ágota, aki az iparkamara alelnökeként, illetve a Gartner Intertrans Hungária egyik ügyvezetőjeként látja a mindennapokban a hölgyek kvalitásait, szerepeit. Vállalt feladatuk már csak azért is nemes, mert az Európai Unió elvárása, hogy 2026-ra a vezetők, döntéshozók egyharmada a „gyengébbik nem” közül kerüljön ki.

– Bizonyos szempontból nem szabadna különbséget tenni női és férfi munkaerő, vállalkozó között, ám éppen azért kell a nők érdekeit képviselnünk, mert hazánkban alig 10,5 százalék ez az arány, a V4-orszá-gok között bizony sereghajtók vagyunk. Sok hölgy többre képes, ám a klasszikus női szerepek beidegződése, a társadalmi elvárások miatt nem merik felfedni, felvállalni, gyakorolni képességeiket. Sok cég csak azért vesz fel női munkaerőt, hogy megfeleljen a létszámelvárásnak, -aránynak, ám a későbbiekben nem aknázzák ki megfelelően a nők szakmai tudását, tapasztalatait. Ezzel egyidejűleg a nők bizonytalanok, hogy nem tudnak például egyszerre megfelelni a magánéleti és munkahelyi elvárásoknak. Pedig a statisztikák azt mutatják, hogy akár 25 százalékos gazdasági növekedést jelent a vegyes menedzsment működtetése. Cégünknél a közép- és felsővezetésben 50 százalékos a férfiak-nők aránya. Van, ahol sokkal rosszabb a kép, s bizony még mindig élnek olyan sztereotípiák, amik nem annyira kedveznek a nőknek – fejtette ki véleményét Molnár Ágota alapító. – A Női Vezetői Liga éppen azért jött létre, hogy támogasson minden hozzánk fordulót karrierjének építésében, az egyensúly megtalálásában. Második foglalkozásunkon a női vezetői szerepeket egy trénerpáros segítségével boncolgattuk, néztük át. Terveink között szerepel továbbá üzleti reggelik szervezése, karitatív tevékenység, jótékonykodás. Egyszóval szeretnénk megmutatni azt, hogy egy női vezető harmóniában és egyensúlyban él magával, környezetével. Arra jut időnk, amire mi magunk teremtünk. Az érvényesülés bizony sokszor nem sétagalopp, mert nekünk talán jobban meg kell küzdenünk minden egyes elismerésért, mint a férfiaknak.

Ágota követendő példaként említette a nyugati világ ESG – Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) – keretrendszerét. Egyik ilyen vívmány a társadalmi felelősségvállalás, ami alatt bizonyos cégek a diverzifikációt értik, azaz a nők vezetőségbe való bevonását és képességeik kiaknázását.

– A vegyes menedzsmentek jóval több szempontot tudnak érvényesíteni, jobb döntéseket tudnak hozni. A hölgyek ügyesek, jól és határozottan képviselik szakterületüket, miközben megőrzik nőiességüket. Természetesen a férfiak nyitottságától sok minden függ, van, aki azonnal elfogad, van, akinél háromszor is bizonyítani kell. S ne feledjük, közrejátszik még a hölgyek szociális érzékenysége, a férfiakétól különböző látásmódja. Fontos megemlíteni, hogy egyre több tendernél, szerződéseknél az ESG felmutatása, alkalmazása alapkövetelmény.

Ágota reméli, hogy Zalában minél több érdeklődőt vonzanak körükbe. A szervezet igyekszik sokszínű, sokrétű lenni, hogy tapasztalataikat megosztva képviselhessék a nők érdekeit, fejleszthessék vezetői képességeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!