TOP 100

2023.12.25. 11:38

Összefogás és együttműködés – Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara fókuszában a város gazdaságfejlesztése áll, hangsúlyozza dr. Polay József elnök, akit az idei év és a kamara által indított konzultációsorozat eredményeinek értékelésére kértünk.

Varga Lívia

Dr. Polay József: Komoly hangsúlyt helyeztünk a város támogatására a gazdaságfejlesztés sikerre vitele érdekében

Forrás: NKI

– Milyen volt a 2023-as év a nagykanizsai kamara életében?

– Mozgalmas, hiszen sok konzultáció volt, mesterképzés, emelkedett a Széchenyi-kártya-igénylések száma, erősödtek a határ menti kapcsolatok, erősítettük a szakképzést, továbbá komoly hangsúlyt helyeztünk a város támogatására a gazdaságfejlesztés sikerre vitele érdekében.

– Miért fontos a kamara számára a térség fejlődése, és mit tud tenni ennek segítése érdekében?

– Amennyiben a térség fejlődik, új beruházások jönnek, új munkahelyek létesülnek, így lesz kereslet a kereskedőknek, szolgáltatóknak, vendéglátó egységeknek. A kamara ennek elősegítése érdekében megalkotott egy gazdaságfejlesztési koncepciót. Ezután úgy döntött, hogy az országgyűlési képviselő és a városvezetés lobbijának erősítése érdekében konzultációsorozatot indít. Ennek másik célja az volt, hogy a minisztériumok is megismerjék azokat a gondokat, amelyek jelenleg vannak, és ráirányítsuk a figyelmet a szükséges kormányzati lépésekre.

– Mely minisztériumok milyen szintű vezetőit sikerült megnyerni az ügynek?

– Idén az energiaügy vízügyi államtitkára, a gazdaságfejlesztési tárca helyettes államtitkára, a Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, dr. Parragh László, az MKIK elnöke, valamint Navracsics Tibor miniszter volt a vendégünk.

– Igazán impozáns névsor. Látszanak már valamilyen pozitív jelek?

– Ezek hatása igazából hosszú távon (2-3 év) jelentkezik, de már sok biztató jel van. Pozitívan értékelhetjük V. Németh Zsolt államtitkár vízügyi támogatását, a város müncheni befektetői expón való részvételét, Navracsics Tibor bejelentését, hogy a kormány figyelme délre irányul a jövőben – ezt kértük előadásomban –, és azt a hozzáállást, hogy Nagykanizsa speciális helyzetét külön értékelik, és keressük meg közösen azokat a lehetőségeket, amelyek révén a város és térsége végre szerepének megfelelően fejlődhet. Együttműködési megállapodás jött létre az MFOI és kamaránk között, továbbá megállapodtunk a HIPA-val és a NIPÜF-vel való együttműködés új és hatékony módjáról.

Dr. Navracsics Tibor: A minisztérium figyelni fog Nagykanizsa speciális helyzetére
Forrás: NKI

– Mi lesz a konzultációsorozat jövője és a most elindult pozitív folyamatok sorsa?

– A konzultációkat folytatjuk, jövőre az Építési és Közlekedési, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az energiaügyi körforgásos államtitkárság jelezte részvételét. A Területfejlesztési Minisztérium vezetőivel pedig folyamatos a konzultáció egy új fejlesztési pálya kidolgozásáról és megvalósításáról.

– A határ menti kapcsolatok hogyan alakultak?

– Nagyon jól. Élő, napi kapcsolataink vannak mind a horvát, mind a szlovén kamarával. Elhatároztuk, hogy a nagykanizsai kamara vezetésével egy Duna Interreg pályázatot adunk be, kiegészülve a szlovák Ipolyság és a szerb Zenta városával. Ez siker esetén sokat javíthat vállalkozóink helyzetén a digitális átállásban és a körforgásos gazdaságra való áttérésben.

– Milyen évet zártak a nagykanizsai vállalkozások?

– Ez egy közepes év volt vállalkozói szempontból. Tavaly azt mondtam, hogy még nincs vége a „szűk esztendőknek”. Ez sajnos előre látható volt. Idén több cég került nehéz helyzetbe, elsősorban az építőipari és háztartási gépeket gyártó cégek, de a kiskereskedelem is szenved. Több vállalat karcsúsította létszámát. A talpon maradás érdekében, csak ismételni tudjuk magunkat, az innováció, a digitális és a zöldátmenet, valamint a körforgásos gazdaság bevezetése elengedhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!