TOP 100

2023.12.13. 19:30

Lengyelországban is kapható lesz a Zalaco Zrt. termékpalettája

Nemrég jelent meg a zalai gazdasági folyamatokat elemző, s a vármegye legnagyobb árbevételű és foglalkoztató cégeit bemutató TOP 100 kiadványunk. Írtunk benne a hazai gazdasági erőtérben működő magyar, azon belül is a zalai vállalkozások zászlóshajójójáról, az 1950-ben alapított vármegyeszékhelyi Zalaco Zrt.-ről is, amely családi üzemként arat sikereket a mai napig. A cégek, gyárak az elmúlt 2-3 évben szembenéztek számos nem várt hátráltató tényezővel, a növekedést visszafogó problémával, a világgazdaságban zajló folyamatok hatásaival. Minderre Berta László tulajdonos-vezérigazgató azt mondja 2023 őszén, a Zalaco a múlt helyett a jövőre koncentrál.

Zaol.hu

Fotó: Pezzetta Umberto

És ebben csak az egyik részlet az, hogy a folyamatos korszerűsítés jegyében hamarosan nagy kapacitású, Németországból érkező, automatikus kenyérszeletelő gépeket helyeznek üzembe Komlón és Zalaegerszegen, mivel a vásárlói igényeket kielégítve és az érzékelhető munkaerőhiányra reagálva kapacitásbővítést hajt végre a vállalkozás. Ehhez a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül 22 százalékos magyar forrású támogatást nyert el a Zalaco Zrt. A zalaegerszegi, Fuvar utcai beruházás több ütemben zajlott, a harmadik ez évben fejeződött be, a fejlesztéssel a cég maga mögött hagyta a Covid okozta hátráltatást. A mélyfagyasztott termékeket csomagoló részlegen 1,5 millió eurós fejlesztés valósul meg, a kiegészítő gépsorok üzembe állítása 2024-re zárul le. A termékportfólió ennek köszönhetően lényegesen bővül. A kis méretű, mélyfagyasztott, otthon süthető termékek palettáját bővítik az egyre növekvő keresletet kielégítve. (Ezt a terméktípust a Covid hozta létre, virágoztatta fel, hiszen otthon sütve gyorsan hozzá lehetett jutni az üzletben megszokott minőséghez.)

A 2023-as export már meghaladta az 1 milliárd forintot, Szlovéniába, Horvátországba, Szerbiába, Szlovákiába jutottak el eddig a Zalaco Zrt. termékei, a piac tovább növekszik, Lengyelországgal bővül. Saját szállítókapacitásuk mellett bérfuvarozókkal is együttműködnek. A nyolc saját kamionban egy fuvarban naponta 33 raklapnyi, azaz 165 ezer pogácsányi, vagy kakaós csigányi mennyiség kel útra.

Rosta Gréta a pogácsa útját figyeli a szaggatás és a csomagba kerülési fázis között
Fotó: Pezzetta Umberto

Az alapanyagokat régi, jó bevált partnerek szállítják a Zalacónak, a vaj Franciaországból érkezik, a többit lehetőség szerint igyekeznek Magyarországról beszerezni, a rozslisztet most Ausztriában vásárolják.

A vásárlói igények közt fontos szempontként jelenik meg az egészséges táplálék iránti kereslet, ennek a Zalaco széles spektrumban megy elébe. Berta László hangsúlyozza, minden vásárlóra odafigyelnek, a cég alapfilozófiája szerint az első pillanattól részt vettek a korszerű táplálkozás kiszolgálásában, az innovációt e területen már megtették. Vásárlóikat nem befolyásolják, hanem a legszélesebb vertikumban szolgálják ki.

– Számunkra minden vevő kedves, szeretjük, ha minden igénynek meg tudunk felelni. A vásárló dönti el, mit szeretne, mi pedig megsütjük – mondja Berta László.

A sajtos stanglik kifogástalan minőségére Domján Attila figyel
Fotó: Pezzetta Umberto

A sikeres célba juttatást jelzi, hogy naponta több mint 50 ezer vásárló keresi fel a Zalaco szaküzleteket a mindennapi kenyérért, az igazi kakaós csigáért, a hagyományos sajtos pogácsáért, a házi rétesért, a tortaszeletekért és a tradicionális Zala kockáért. A természetes alapanyagok és a saját receptek használata garancia a hagyományosan kedvelt minőségre. A Zalaco félszáz üzlete működik Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron vármegyében. Termékkínálatuk egyedülálló, több mint 500-féle pék- és cukrászterméket forgalmaznak. A kínálati oldalon jelen lévő, hasonló profilú magyar cégek teljesítményének elismerése mellett tudják a piacvezető pozíciót tartani.

A vállalat a folyamatos növekedés folytán elérte azt a nagyságrendet, illetve léptéket, hogy átfogó szervezetfejlesztésre lesz szüksége 2024-ben, ekképpen készül fel a cég a tőzsdei megjelenésre. Régóta készülnek erre a lépésre, de a részvények bevezetéséhez szükség van a pénzpiaci kamatok stabilizálására. A régi, megfontolt és jól felépített stratégia mentén haladó terv megalapozottságát mutatja, hogy már 2019-ben a Londoni Értéktőzsde ezer inspiráló vállalata közé sorolták a zalaegerszegi Zalaco Zrt.-t, amiről mint ígéretes magyar cégről a BÉT50, a Budapesti Értéktőzsde akkori kiadványa is írt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!