Együttműködés eredménye a felújítás

2023.09.05. 17:30

Korszerűsítették a Petőfi iskola tetőszerkezetet

Megújult a Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik épületrészének tetőszerkezete. A beruházás részleteiről kedden a helyszínen sajtótájékoztatón számoltak be.

Szakál Eszter

A felújított épületrész előtt (b-j) Kajári Attila, dr. Káldi Dávid, Kovács Éva, Balaicz Zoltán, Vigh László

Fotó: Pezzetta Umberto

Az eseményen Balaicz Zoltán polgármester felidézte, 2021-ben adták át a Petőfi-iskola renovált épületét. A beruházás része volt annak a programnak, amit 2014-ben azért indítottak, hogy a városban minden intézményt, minden iskolát felújítsanak. A korszerűsítést akkor a Zalaegerszegi Tankerületi Központtal együttműködve uniós és állam támogatással végezték el, ám már akkor érzékelték, hogy a projektbe nem fér bele minden, például ennek a tetőnek a rendbetétele sem. Az egyeztetések során abban állapodtak meg, hogy a tankerület a javításhoz szükséges forrás egy részét előteremti, míg a hiányzó összeget az önkormányzat biztosítja. Utóbbi végül közel 33 millió forintot adott erre a célra. Ahogy a polgármester fogalmazott, a pénz jó helyre került, hiszen a Petőfiben magas színvonalú pedagógiai munka folyik, amihez így megfelelő infrastruktúra társul. Vigh László országgyűlési képviselő felelevenítette, korábban több településen komoly félelemmel fogadták, amikor az oktatási intézményeket egy központi rendszerbe szervezték. Féltek, hogy nem lesz gazdájuk, s attól is, miként valósulnak meg a felújítások. Kiemelte, a döntést az élet igazolta, minden településen működtetik az óvodákat, iskolákat, s azért dolgoznak, hogy minél több intézményt modernizáljanak. Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, több éve küzdöttek a beázás problémájával, mely több tantermet érintett. A tető felújítása összesen 95 millió forintba került, a jelenlegi és a korábbi beavatkozások az itt tanuló 465 gyermeknek biztosítanak megfelelő körülményeket. Dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő hangsúlyozta, régóta várták ezt a korszerűsítést, s noha az oktatási intézményeknek nem fenntartója az önkormányzat, a város fontosnak tartotta, hogy a tankerületi központtal együttműködve segítse a megvalósítást. Reményét fejezte ki, hogy lesz folytatás, hiszen az egyik épületrész tetőszerkezete szintén rekonstrukcióra szorul. Kovács Éva intézményvezető elmondta, az intézmény életében fontos mérföldkő az idei esztendő, hiszen 150 évvel ezelőtt kezdődött az oktatás a jogelőd polgári fiúiskolában. Az évforduló megünneplését jócskán megkönnyítette a megszépült környezet, amiért köszönetet mondott a döntéshozóknak, s megígérte, mindent megtesznek, hogy az iskolában az oktatás magas színvonalú legyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!