Minél érettebb annál értékesebb

2023.09.10. 17:08

A csemegeszőlő igazi őszi finomság és vitaminbomba

Beérett a csemegeszőlő, kiváló a minősége, íze, zamata. Csabagyöngye, saszla, Attila, Néró, Éva, helikon, hamburgi muskotály, ezek csak a legnépszerűbb fajták. A hamburgi muskotály az egyik legkeresettebb, ropogós, mutatós és nagyon zamatos. Az országban a legnagyobb területen – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint – Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában termesztenek belőle.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Frank Yvette

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképe szerint évente mintegy 10-12 ezer tonna friss, piaci fogyasztásra szánt étkezési szőlő kerül a piacra. A hazai fogyasztás azonban ennél magasabb. Ezért az elmúlt években jelentősen bővült az import, elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui csemegeszőlővel. Jelenleg 43 államilag minősített csemegeszőlő fajta és 2 csemegeszőlő klón található a Nemzeti Fajtajegyzékben. A fajták sokszínűségének köszönhetően folyamatos érési sort kapunk, így júliustól októberig fogyaszthatjuk a gyümölcsöt – írja a teol.hu.

További részletek ITT olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!