Nem feledkeznek meg örökségükről

2023.08.17. 15:00

Felavatták a megújított haranglábat és kőkeresztet Külsősárdon

Önerőből újította meg a település önkormányzata, részben közösségi munka keretében a világháborús emlékmű mellett álló 150 éves haranglábat és az 1925-ben emelt út menti kőkeresztet.

Korosa Titanilla

A megújult keresztnél és a haranglábnál Pete Polgár Máté áldotta meg az új kenyeret, balról Gasparics Győző, jobbra Vigh László

Fotó: Korosa Titanilla

A helyiek számára fontos helyi értékek avatását az új kenyér megszentelésével együtt csütörtökön tartották.

Gasparics Győző, Külsősárd polgármestere az ünnepségen elmondta, hogy egykoron a haranglábat közösségi kezdeményezésre építették fel önkéntes adományokból.

-A korabeli adólajstromokból ismerjük a családi nevüket azoknak, akik ebben szerepet vállaltak: a Berke, Borsos, Göde, Gasparics, Hermán, Soós és Tánczos családok - akik azóta itt megtelepedtek, gyökeret eresztettek -  megmutatták nekünk, hogy lehet közösséget építeni pusztán hitből és szeretetből - fogalmazott Gasparics Győző, majd a kőkeresztről szólva elmondta, hogy azt az első világháborúból hazatértek emelték a hősi halált halt bajtársaik emlékére.

Vigh László vágta meg az új kenyeret
Fotó: Korosa Titanilla

-A település lakóiban az önzetlen tenni akarás azóta is él - folytatta. - Önkéntes munkával segítenek a település építésében, szépítésében, melyért mindenkinek köszönet jár. Olyan időket élünk, amikor a hagyományos értékeinket újjá kell építeni. Sikerülni fog, ha nem feledkezünk el örökségünkről, ha hiszünk abban, hogy a haranglábunk és a kőkereszt nem műemléknek, hanem nekünk épültek. Hogy száz esztendő elteltével majd utódaink is itt állhassanak meghatottan, emelkedett lélekkel és a boldog összetartozás tudatával.

A polgármester gondolatai után Vigh László, a térség országgyűlési képviselője emlékezett meg államalapító Szent István királyról, kinek uralkodása alatt a magyar nép keresztény lett, ezen tettének is köszönhetjük megmaradásunkat. Arról is beszélt, hogy a tatár és a török dúlása megtizedelte a magyarságot, de mindannyiszor sikerült újrakezdeni. A harangláb kultúránk része, a kereszt emlékezésünk jelképe, hisz a világháborúkban hősi halált haltak nevét kőbe vésték emlékeztetőül, hogy a legdrágábbat, életüket adták a hazáért.

Pete Polgár Máté megáldotta a haranglábat.... 
....és a kőkeresztet
Fotó: Korosa Titanilla

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!