Új falubusszal és kistraktorral gyarapodott a közösség

2023.06.16. 09:00

Nagygörbő folyamatosan fejlődik, akárcsak a legtöbb kistelepülés Magyarországon

Átadták Nagygörbőn az új falubuszt, illetve egy kistraktort, amely a településfenntartási munkákban jelent komoly segítséget.

Péter B. Árpád

Ezúttal új falubuszt és kistraktort adott át Nagy Bálint (jobbról) Takács Lászlónénak és a nagygörbőieknek, mellettük Gelencsér István falugondok

Fotó: Péter B. Árpád

A kisbuszt a Magyar falu program (Mfp) 13,2 millió forintos támogatásából és további 2,5 millió forint önerőből vásárolta az önkormányzat, az erőgépre pedig 5 milliós Leader-forrást nyert Nagygörbő, amit 1,2 millió forinttal egészített ki.

Takács Lászlóné polgármester elmondta, a település sokat köszönhet a magyar kormánynak, mert pályázataik rendre sikerrel jártak az elmúlt időszakban. Lapunk kérdésére kifejtette, most már a kisbusszal szállítják a szociális ebédet Óhídról, illetve a betegeket orvoshoz vagy akár vérvételre, s a gyerekeket különféle rendezvényekre, programokra. Ez egy ötszemélyes Suzukit váltott, sokkal több lehetőséget kínálva a helyieknek.

A többfunkciós traktorral pedig a közterületeket kaszálják, tartják rendben, emellett alkalmas hótolásra, illetve a gaz és a hulladékok szállítására is, tette hozzá Nagygörbő első embere.

Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője leszögezte: a kabinet „időben és nagyon helyesen felismerte, hogy Magyarország jövője a vidék nélkül elképzelhetetlen”, ezért – minden nehézség ellenére – továbbra is támogatja a falvak és kisvárosok fejlesztési elképzeléseit, főként az Mfp révén, illetve más forrásokból is.

A kisbusz egy ötszemélyes autót vált, sokkal több lehetőséget kínálva. Az átadáson Takács Lászlóné és Nagy Bálint vette szemügyre a korszerű járművet
Fotó: Péter B. Árpád

– Az a célunk, hogy a vidéken élő embereknek érdemi jövőképe lehessen, és a kisebb települések vonzó lehetőségeket kínáljanak mindazoknak, akik itt képzelik el az életüket – szögezte le a politikus. – Mindennek már vannak kézzelfogható eredményei, a választókerületünkben például nőtt a lakosság száma. Ám túl a kormányzati szándékon és a forrásokon, szükség van a településvezetők s az itt élők munkájára, jövőt építő elképzeléseire is.

Ez az együttműködés pedig oda vezet, hogy településeink – így Nagygörbő is – folyamatosan épülnek, szépülnek, egyre komfortosabbá válnak.

Nagy Bálint arról is beszélt: e megyehatárhoz közeli község fejlődése folyamatos, hiszen a közelmúltban, ugyancsak Mfp-s támogatással felújították a Petőfi utcát, illetve a ravatalozót. Előbbire 18, utóbbira 6 millió forintot fordíthatott a helyhatóság.

A honatya bejelentette, pár napja elindult az út-, híd- és járdafelújítási program is, amely újabb lehetőséget kínál a magyar vidék számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!