Vidékfejlesztési program

2023.04.05. 11:45

Újabb hegyi utakat erősítenek meg Nemespátrón

A tavalyi vidékfejlesztési programban 700 méter hosszúságú hegyi út felújítására nyert közel 20 millió forintot az önkormányzat, melyből két rossz állapotú utat újítanak fel.

Benedek Bálint

Győrfy Balázs polgármester a felújítás előtt álló utat mutatja, mely pályázati forrásnak köszönhetően új borítást kap

Fotó: Szakony Attila

A település polgármestere, Győrfy Balázs elmondta: a hosszabb, 580 méteres szakasz tulajdonképpen egy földcsík, melyet a fenyőtermesztéssel foglalkozó gazdák igyekeztek javítgatni, kevés sikerrel. Az önkormányzat olykor segítségként legyalulta a felületét, ám sima soha nem lett, esős időjárás után kizárólag traktorral lehetett közlekedni rajta. A gépek viszont olyannyira kimélyítették a nyomvonalát, hogy megoldást kellett találni a problémára.

- A hegyi utak fejlesztésére szolgáló pályázati forrás közel 20 millió forintja mellé ötszázalékos saját erőre volt szükség, amit az infláció ellenére sikerült kigazdálkodnunk - mondta a településvezető. - Vagyis az előbb említett szakaszra három méter szélességben, húsz centiméter mélyen, megerősített pályával szilárd, zúzottkő burkolat kerülhet. Így a Rákóczi utca végéről a somogyi Porrogszentpál felé vezető útra akár személyautóval is el lehet jutni. A legjobban az út mentén gazdálkodók örülnek a fejlesztésnek, akik az év minden napján biztonságosan közelíthetik meg a földjeiket. A másik, 120 méteres szakasz egy másik hegyi út rekonstrukciójának az első lépése lesz, annak folytatására önerőt vagy újabb pályázati pénzt használunk majd fel.

Fotós: Szakony Attila

Győrfy Balázs a jövő terveiről is szólt. Kiemelte: jelenleg saját költségvetésükből igyekeznek javítani, foltozni és kátyúzni a megmaradt rosszabb állapotú belterületi útjaikat. A Rákóczi utca rekonstrukciójára ismét, immár negyedszer pályáznak a Magyar falu program keretében. Nagy álmuk még a Nemespátrót Liszóval összekötő út rendbetétele, melyet Liszóval és Surddal konzorciumban szeretnének murvával megerősíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!