Felmérés

2023.04.10. 17:42

A láthatatlan munka látható eredménye

A kisgyermekes nők 96 százaléka végez otthon láthatatlan munkát, csaknem felük hetente több mint 10 órát, derül ki az Egészséges és Harmonikus Családokért Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatásából – írja a vaol.hu.

vaol.hu

Ugyan szinte minden házastárs besegít, a nők csak 20 százaléka érzi azt, hogy arányosan oszlanak meg a terhek

Forrás: Shutterstock

A láthatatlan munka világnapja alkalmából közzétett kutatásban 18-49 éves anyákat kérdeztek. A válaszokból kiderült, hogy az anyák többsége hallott már arról, hogy a fizetett munka mellett van fizetetlen, úgynevezett láthatatlan munka, és nagy többségük ismeri a fogalom jelentését is. A felmérés megállapította: a ház körüli feladatok kapcsán a legtöbben kapnak segítséget felnőtt korú családtagjaiktól, különösen a házasságban élők számíthatnak a párjukra, de a nagyszülők és a nagyobb gyermekek is gyakran bekapcsolódnak a láthatatlan munka végzésébe. Az eredmények szerint a házastársak 95 százaléka besegít az otthoni teendőkbe, ennek ellenére a megkérdezett nők csupán egyötöde érzi úgy, hogy arányosan oszlanak meg a feladatok. Nagy többségük úgy gondolja, hogy a nőkre több teher hárul, mint a férfiakra.

A válaszadók elmondása alapján fizetett segítséget az anyák ötöde vesz igénybe. A kutatásban részt vevő minden második nő úgy érzi, hogy a láthatatlan munkáját megbecsülik a családban, közel harmaduk viszont nem ezt tapasztalja. A láthatatlan munka mértéke nemzetgazdasági szinten is jelentős, ha beleszámítanánk a GDP-be, az csaknem 25 százalékkal lenne magasabb.

Forrás: vaol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!